Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis De Sleutel in Dordrecht

Woonhuis

Groenmarkt 105
3311BD Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: midden 16e eeuw


Beschrijving van Huis De Sleutel

HUIS "De Sleutel". Bakstenen renaissance trapgevel (midden XVI) met geprofileerde ontlastingsbogen, waterlijsten, gebeeldhouwde consoles en muurankers. Gevelsteen boven de puibalk; sleutel met lint. Aan de achterzijde puntgevel met vlechtingen en muurankers. Inwendig sterk vertimmerd hoewel de meeste balklagen nog oorspronkelijk zijn. Restauratie in voorbereiding. Fraai gebouw van algemeen belang wegens bijzondere oudheidkundige en kunsthistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13347
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis De Sleutel
Huis de Sleutel
Huis de Sleutel
Locatie Groenmarkt 105, Dordrecht
Bouwstijl Dordtse trapgevel
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 13347
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Huis De Sleutel is een pand met trapgevel (Dordtse gevel) in de Zuid-Hollandse plaats Dordrecht. Het gebouw is een rijksmonument.

Al in 1410 stond op deze locatie aan de Groenmarkt een brouwerij "In den Slotel", later "Bierbrouwerij De Sleutel". Dit huis liep door tot aan de Varkenmarkt, waar zich de eigenlijke bierbrouwerij bevond. In 1550 werd het pand verbouwd. Het pand is jarenlang gebruikt als woonhuis door de eigenaar van de bierbrouwerij. Tussen 1967 en 1972 waren op de begane grond een jongerensoos en de galerie "de Sleutel". Op de verdiepingen waren enkele ateliers voor startende kunstenaars. Tegenwoordig zijn op de bovenverdiepingen appartementen gerealiseerd en op de onderste verdieping een ondernemerssociëteit.

Externe links


Monumenten in de buurt van Huis De Sleutel in Dordrecht

Pand met lijstgevel

Groenmarkt 113
Dordrecht
PAND met lijstgevel XIX c. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde.

Pand met lijstgevel met verkropte lijst

Groenmarkt 119
Dordrecht
PAND met lijstgevel met verkropte lijst, ca. 1800. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde.

Pand met gepleisterde lijstgevel

Groenmarkt 35
Dordrecht
PAND met gepleisterde lijstgevel, XIX A, voor twee oudere huizen. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige..

Gouden Sleutel (voormalig)

Groenmarkt 85
Dordrecht
PAND met lijstgevel (XVIII d) met onder de kroonlijst leeuwenmaskers en draperieen, Lodewijk XVI. Middenrisaliet. Fraai gebouw van algemeen..

Pand met lijstgevel met mooi geprofileerde hardstenen vensterdorpels en verkropte lijst

Groenmarkt 125
Dordrecht
PAND met lijstgevel (XVIII) met mooi geprofileerde hardstenen vensterdorpels en verkropte lijst. Gebouw van eenvoudige doch harmonische arc..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)