Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rondeel Engelborch in Dordrecht

Woonhuis

Engelenburgerbrug 1
3311CZ Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: vermoedelijke 15e eeuw en later


Beschrijving van Rondeel Engelborch

HOEKPAND Korte Engelenburgerkade, een oorspronkelijk woonhuis met in de gevel resten van natuurstenen muurwerk van een vermoedelijke 15e-eeuwse verdedigingstoren. Boven de begane grondverdieping natuurstenen kraagstenen van een weergang. Gedeeltelijk vernieuwd XVII. Schuiframen XIX; bovenlicht ca. 1800. Een belendend PANDJE, bestaande uit een lage parterre met hoge verdieping, heeft een hoog schilddak (XVIII). Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde. Zie tevens de overwegingen bij het Koninklijk besluit no 18 van 4 november 1971 inzake de plaatsing op de vastgestelde lijst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13323
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rondeel Engelborch in Dordrecht

Pand met lijstgevel voor huis met souterrain, parterre en twee verdiepingen

Korte Engelenburgerkade 26
Dordrecht
PAND met lijstgevel (XIX) voor huis met souterrain, parterre en twee verdiepingen. Schuiframen en schilddak. Fraai gebouw van eenvoudige do..

Pakhuis met gepleisterde lijstgevel, gelijkend op nr 14

Korte Engelenburgerkade 24
Dordrecht
PAKHUIS met gepleisterde lijstgevel, gelijkend op nr 14. Fraai gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige wa..

Pakhuis met bakstenen lijstgevel

Korte Engelenburgerkade 22
Dordrecht
PAKHUIS met bakstenen lijstgevel. Aan de voorzijde schilddak. Aan de achterzijde gemeenschappelijk schilddak met nr 16. Fraai gebouw van ..

Pand met lijstgevel met kroonlijst

Korte Engelenburgerkade 20
Dordrecht
PAND met lijstgevel met kroonlijst op gesneden Lodewijk XIV consoles, gedateerd in het fries 1727. Gesneden deurkalf en gesneden middenstijl..

Beverschaap

Korte Engelenburgerkade 18
Dordrecht
HUIS "Beverschaap". Statige pilastergevel ter breedte van vijf vensterassen in klassicistische barok, XVII c. Middenrisaliet met fronton. Bo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)