Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groothoofdspoort in Dordrecht

Militair Object

Boomstraat 39
3300AA Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1325 (oorspronkelijk) 1618 (huidige vorm) 1692 (gewijzigd) 1925-1927 (gerestaureerd)


Beschrijving van Groothoofdspoort

GROOTHOOFDSPOORT. Op de noordelijkste punt der oude stad gelegen poort uit ca. 1325, in de huidige vorm grotendeels uit 1618, gewijzigd in 1692 toen de huidige koepel werd gebouwd. Gerestaureerd 1925-27. GEBOUW op rechthoekige plattegrond met rijk versierde renaissancegevels. Rivierzijde: vensters met opzetstukken met koppen op de kroonlijsten. Daarboven kleinere vensters met voluutomlijstingen. Als centraal motief groot reliëf van de Dordtse Stedemaagd in medaillon, omlijst door wapenschilden. Als bekroning een gebroken fronton met manskop en leeuwen. Beeldhouwwerk van Gillis Huppe uit Luik. Voorpoortje met Rococo boog tussen pijlers met nissen, geflankeerd door gebosseerde muurzuilen. Stadszijde: gevel met dubbele pilasterordonnantie, aan de westzijde niet voltooid. Stenen kruiskozijnen, geprofileerde ontlastingsbogen, puttokopjes en medaillons met koppen. Sokkelgeleding gebosseerd. Boven de door gebosseerde pilasters geflankeerde poortdoorgang stadswapen, bekroond door voluten waartussen medaillon met beeld. Eenvoudige koepel, achtzijdig, met bekronende lantaarn. Inwendig balkenzolders met karbelen en sleutelstukken. Figurale kraagstenen op de bovenste verdieping. Gotische schouw. Collectie gevelstenen. Luiklok van H.Meurs (1615). Fraai gebouw van algemeen belang wegens bijzondere oudheidkundige en kunsthistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13310
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Groothoofdspoort
Groothoofdspoort
Groothoofdspoort
Locatie Dordrecht
Coördinaten 51° 49′ NB, 4° 40′ OL
Oorspr. functie Vestingwerk
Bouw gereed 15e eeuw
Verbouwing 1618/1692
Bouwstijl Renaissance
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 13310
Detailkaart
Groothoofdspoort
Groothoofdspoort
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Groothoofdspoort is een nog bestaande stadspoort van Dordrecht, gelegen op het punt waar de drie rivieren, de Oude Maas, de Merwede en de Noord samenkomen.

Cornelis Pronk (1691-1759) noteerde bij een tekening van Paulus van Liender (1731-1797) van het Groothoofd: "De Groote Hoofd Poort te Dordt".

Uit bouwhistorisch onderzoek is gebleken dat de kern van de poort zijn oorsprong heeft in de veertiende en vijftiende eeuw. Dit kan men zien in de poortdoorgang. De gewelven zijn, hoewel compleet opnieuw opgemetseld tijdens de ingrijpende restauratie in de jaren zeventig, gotisch van oorsprong. Tijdens de verbouwing van 1618 kreeg de poort een renaissance-uiterlijk. In 1692 werd de kap vervangen door de huidige koepel.

Boven de doorgang is de Maeght van Dordrecht te zien. De voorpoort in Lodewijk XV stijl aan de rivierzijde dateert uit de 18de eeuw en verving een oudere voorpoort.

De maagd is gezeten in een tuin (omheining, die enerzijds haar ongehuwde staat symboliseert, maar anderzijds verwijst naar de onneembaarheid van de stad Dordrecht, omdat zij is omgeven door water). In haar ene hand heeft zij het wapen van Dordrecht en in de andere hand een palmtak. Rondom haar zijn wapens van Nederlandse steden afgebeeld, die in relatie met Dordrecht stonden.

Sinds 1 april 2010 maakt de poort deel uit van Bellevue Groothoofd hotel culinair.


Monumenten in de buurt van Groothoofdspoort in Dordrecht

Grenzend aan de Groothoofdspoort (= Palingstraat). Aan de Palingstraat heeft het pand een gevel met verkropte lijst en in de verdieping schuiframen ui ..

Groothoofd 2
Dordrecht
Grenzend aan de Groothoofdspoort (= Palingstraat). Aan de Palingstraat heeft het PAND een gevel met verkropte lijst (XVIII d) en in de verdi..

Hotel Bellevue

Boomstraat 37
Dordrecht
Inleiding Met de bouw van HOTEL Bellevue is begonnen in 1840. Het huidige aanzien van het in stedenbouwkundig opzicht zeer bijzonder gesitu..

Pand dat deel uitmaakt van de goede gevelwand: Wijnstraat 9-39

Wijnstraat 9
Dordrecht
PAND dat deel uitmaakt van de goede gevelwand: Wijnstraat 9-39. Gevel (XVIII d) met verkropte kroonlijst. Gebouw van eenvoudige doch harmo..

Pand bestaande uit twee gedeelten, het linker met een schilddak

Groothoofd 3
Dordrecht
PAND bestaande uit twee gedeelten, het linker met een schilddak. Gepleisterde gevels (XIX A) met attieken. Aan de Palingstraat lijstgevel (..

Pand met eenvoudige lijstgevel met empire ramen

Wijnstraat 13
Dordrecht
PAND met eenvoudige lijstgevel (midden XIX) met Empire ramen. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waa..

Kaart & Routeplanner