Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Regentenhof in Dordrecht

Gebouw

Lenghenhof 1
3311TE Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1755


Beschrijving van Regentenhof

Regentenhof. Complex van DRIE HOFJES op de hoek van Bagijnhof en Lenghenstraat. In de langgerekte gevel aan het Bagijnhof, met hoekpartijen, die hoger zijn dan het middendeel, een hardstenen ingangspartij in Lodewijk XV vormen, gedateerd 1755. Alleen het middelste hofje dagtekent uit XVIII; het rechter is XIX d en het linker, ook afzonderlijk "Lenghenhof" genaamd, is ca. 1940 herbouwd achter een uit 1880 daterende gevel aan de Lenghenstraat. In het middelste hof, waarvan de vensters ramen in stijl XVIII hebben met hardstenen vensterdorpels, bevindt zich - tegenover de ingang - de regentenkamer met gesneden rococo schouw, goudleerbehang en stucplafond, alles uit de bouwtijd. Fraai gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13283
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Regenten- of Lenghenhof
Regenten- en Lenghenhof
Regenten- en Lenghenhof
Basisgegevens
Locatie Dordrecht
Gesticht in 1755
Gesticht door Gijsbert de Lengh
Huizen 52
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 13283

Ingeklemd tussen het Bagijnhof en de Vriesestraat in de Zuid-Hollandse plaats Dordrecht ligt het uit 1755 daterende Regenten- of Lenghenhof. Het hof bestaat eigenlijk uit 4 hofjes die door poorten met elkaar verbonden zijn. Aan de kant van het Bagijnhof geeft een poort in Lodewijk XV stijl toegang tot het hof, dat in totaal 52 woningen telt, inclusief een regentenkamer in rococostijl.

De Dordtse koopman en reder Gijsbert de Lengh heeft zijn geld en naam aan het hofje gegeven. In het jaar van zijn overlijden, 1755, werden langs het Bagijnhof de eerste huisjes gebouwd.

De bewoners

Aanvankelijk was het hofje bedoeld om berooide gezinnen een dak boven het hoofd te geven. Ook armlastige oude, ongetrouwde vrouwen, vaak gepensioneerde dienstbodes, kregen er een huisje toegewezen. Tegenwoordig zijn het uitsluitend vrouwen die het Regenten- of Lenghenhofje bewonen.

Bezoekersinformatie

Regenten- en Lengenhof,toegang via Bagijnhof en Vriesestraat; Toegankelijk voor publiek tussen 9.00 en 18.00 uur

Zie ookMonumenten in de buurt van Regentenhof in Dordrecht

Voormalige spaarbank

Johan de Wittstraat 2
Dordrecht
Inleiding In 1912-1913 naar ontwerp van de architect Anthonie Ek gebouwde SPAARBANK, in de stijl van het Eclecticisme. Het bankgebouw ligt ..

Pand met trapgevel van het Dordtse type met muurankers

Bagijnhof 72
Dordrecht
PAND met trapgevel van het Dordtse type (XVII B) met muurankers. Fraai gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidku..

Hospitaal

Vriesestraat 115
Dordrecht
V.m. Hospitaal, daarna Marechausseekazerne, thans kantoor. HOEKPAND Vest. Pand ter lengte van dertien vensterassen en ter diepte van twee v..

Ambachtelijke distilleerderij annex slijterij

Vriesestraat 130
Dordrecht
Inleiding De ambachtelijke DISTILLEERDERIJ annex SLIJTERIJ werd in 1872 door Simon Rutte gevestigd in het pand aan de Vriesestraat. In 1903..

Pand met Dordtse trapgevel, gedateerd op de middelste toogconsole: 1777

Vriesestraat 132
Dordrecht
PAND met Dordtse trapgevel, gedateerd op de middelste toogconsole: 1777. Fraai gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van o..

Kaart & Routeplanner


Foto's (19)

Alle 19 foto's weergeven