Hervormde kerk en toren in Langweer

Oasingaleane 9
8525EL Langweer (gemeente Skarsterlân)

Bouwjaar: 1777 1923 (rest.)
Architect: G.J. Veenstra (1923) Veenstra 1923 G.J. Veenstra (1923)

Beschrijving van Hervormde kerk en toren

Herv. Kerk en Toren. Aan het westelijk uiteinde van het oude centrum op een omheind kerkhof gelegen ruim eenschepig kerkgebouw met toren uit 1777. Pilasters aan koorsluiting, westgevel en benedenste torengeleding; tweede en derde torengeleding met resp. Ionische en Korintische pilasters. Boven de kerkingang snijraam. In de kerk eiken preekstoel uit 1684 met achterschot en klankbord; doophek met gewrongen balusters en festoenen; eiken bolpoottafel. Overhuifde herenbank; twee niet overhuifde banken; twaalf banken met gesneden eindschotten. Orgel met Hoofdwerk en Rugwerk, in 1784 door Lambertus van Dam gemaakt op orgelbalcon met borstwering, waaronder achterschot met gesneden panelen, alles 1784. Koperen kroon. Op de banken groot aantal koperen blakers. Onder de houten vloer aantal zerken. Klokkestoel met gelui van twee klokken, waarvan één van J. de Bomen, 1438?, diam. 96 cm. en één van P. Overney, 1683, diam. 91 cm. Mechanisch torenuurwerk, 18e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)