Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Badpaviljoen in Domburg

Woonhuis

Badhuisweg 1
4357AV Domburg (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: 1888-1889
Architect: J.J. van Nieukerken


Beschrijving van Badpaviljoen

Het "Badpaviljoen", in 1888-1889 naar ontwerp van J.J. van Nieukerken ter plaatse van het uit 1837 daterende en in 1888 afgebroken eerste badpaviljoen opgetrokken bouwwerk. Het in neo-renaissance-stijl opgetrokken gebouw bestaat uit een zuidelijk en een noordelijk deel, beide opgetrokken in schoon metselwerk - arkade en trap aan zuidzijde thans wit geverfd - en gedecoreerd met (imitatie-)natuurstenen details. Het zuidelijke deel, waarin een hal, enige kleine zalen en keukens, heeft een souterrain en een bel-etage onder met blauwe Friese pannen gedekt omlopend schilddak, heeft een risalerende en hoger opgetrokken oost- en westvleugel onder met blauwe Friese pannen gedekt zadeldak tegen trapgevel (zuidzijde) en met schild (noordzijde), heeft een achtkantig torentje met houten transkoepel en uivormige bekroonde lantaarn op de zuid-oosthoek en heeft op de bel-etage langs de gehele zuidgevel en een gedeelte van de oostgevel een open (het gedeelte ten westen van de bordestrap is thans gesloten) houten gaanderij, die rust op een bakstenen arkade met getoogde bogen. Het hoger opgetrokken noordelijke deel bevat een grote zaal en heeft een met rode Friese pannen gedekt omlopend schilddak; tegen de oostgevel een latere vlakgedeelte uitbreiding, tegen de westgevel een latere uitbreiding onder lessenaardak; een vernieuwde en vergrote houten serre langs de gehele noordgevel. Inwendig hebben de hal, de grote zaal ten dele en enige der kleinere zalen het oorspronkelijk gedecoreerde houtwerk met sierende onderdelen als bewerkte pilasters en lijsten behouden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13201
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Badpaviljoen (Domburg)
Vooraanzicht van het Badpaviljoen
Vooraanzicht van het Badpaviljoen
Locatie Domburg
Coördinaten 51° 34′ NB, 3° 30′ OL
Start bouw 1888
Bouw gereed 1889
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 13201
Architect J.J. van Nieukerken
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Restauratiewerkzaamheden in 2007

Het Badpaviljoen is een beeldbepalend gebouw op de duinen van de Nederlandse badplaats Domburg. Het bouwwerk werd op 11 mei 1983 als rijksmonument ingeschreven in het monumentenregister.[1]

Het Badpaviljoen werd gebouwd in 1888-1889 in opdracht van de Domburgsche Zeebadinrichting naar een ontwerp van architect J.J. van Nieukerken in een uitbundige Hollandse neorenaissancestijl. De aannemer J.J. Hornstra uit Bergen op Zoom klaarde de klus voor 33.000 gulden. Het gebouw kwam in de plaats van een veel kleiner badpaviljoen dat in 1837 was gebouwd en in 1889 voor de sloop werd verkocht.

In het nieuwe gebouw waren een grote concert- en kuurzaal ondergebracht, omgeven door kleinere ruimten zoals een conversatiezaal, een biljartzaal, een leeszaal voor heren en een salon voor dames.

Tot 1995 bleef het gebouw in gebruik als restaurant. Daarna dreigde verval, maar werd het in 1998 gekocht door een projectontwikkelaar. Een combinatie van restauratie van publieke ruimten, aanbouw in stijl en vestiging van appartementen en een restaurant kon uiteindelijk in 2008 in gebruik worden genomen. In het Badpaviljoen bevinden zich thans negen appartementen en aan de zeezijde restaurant 'Het Badpaviljoen'. De oude Kur/Balzaal werd gerestaureerd.

Miniatuurversie in Mini Mundi

Referentie


Monumenten in de buurt van Badpaviljoen in Domburg

Carmen Sylva

Noordstraat 39
Domburg (Gemeente Veere)
Inleiding Villa, in 1886-1887 gebouwd als zomerverblijf voor de Duitse eau-de-cologne magnaat Aldenbruck von Brühl, die het na een jaar ve..

Strandholm

Nehalenniaweg 3
Domburg (Gemeente Veere)
Inleiding Houten chalet, aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd in chaletstijl. Het ontwerp en het bouwmateriaal zijn vermoedelijk af..

Stadhuis van Domburg

Markt 1
Domburg (Gemeente Veere)
Raadhuis. Gebouwtje uit 1667, gerestaureerd in 1946 en 1959. De voorgevel met koepeltorentje uit 1822, tussen twee zijtrapgevels.

De Bruinvis

Nehalenniaweg 14
Domburg (Gemeente Veere)
Inleiding Houten chalet, rond 1905 gebouwd in chaletstijl. Het ontwerp en het bouwmateriaal zijn afkomstig uit Noorwegen. Gelegen in het du..

NH kerk

Markt 8
Domburg (Gemeente Veere)
De Ned. Herv. Kerk heeft een bakstenen schip, dat slechts in de westelijke zijbeuktraveeen muurwerk van de 15e eeuwse bouw bevat. In de eers..

Kaart & Routeplanner


Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven