Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoekpand met omlijste ingang met Ionische pilasters (Aperto Bodyfashion) in Dokkum

Woonhuis

Koornmarkt 16
9101JP Dokkum (gemeente Dongeradeel)
Friesland


Beschrijving van Hoekpand met omlijste ingang met Ionische pilasters (Aperto Bodyfashion)

Hoekpand onder zadeldak met voorschild; ingang omlijst door Ionische pilasters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13141
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
de Ionische bouwstijl

De Ionische orde is een van de drie bouworden uit de Griekse bouwkunst, oorspronkelijk afkomstig van de Ionische eilanden. De ontwikkeling van de orde begint in de vroege zesde eeuw v.Chr.

Vergeleken met de contemporaine Dorische orde is een Ionische zuil vrij slank, 8½ tot 9½ modulen hoog (de "modulus" is de diameter van de zuil aan de basis), met diepere cannelures die van elkaar gescheiden zijn door een vlakke naad.

De meest opvallende kenmerken van de Ionische zuil zijn dat deze op een voetstuk staat en een versierd kapiteel bezit. Het voetstuk bestaat uit een combinatie van holle en bolle sierringen (de torus). Het kapiteel is aan de hoeken versierd met een dubbele volute onder een dunne dekplaat, dit is een voluutkapiteel.

De zuilen dragen de architraaf, waarop meestal een fries loopt van doorlopend, halfverheven beeldhouwwerk.

Omdat de Ionische zuil slanker was, en bijgevolg minder draagvermogen had, hebben de Griekse architecten soms het aantal zuilen verhoogd, ofwel het driehoekige gevelveld (fronton of timpaan) erboven weggelaten.

Vitruvius schreef over het ontstaan van de Ionische orde:

Aanhalingsteken openen

Ze brachten op de zuil de vrouwelijke slankheid over door allereerst de dikte van de zuil een achtste van zijn hoogte te maken, zodat hij rijziger zou lijken. Aan de onderkant van de zuil plaatsten zij bij wijze van een schoen een basis, het kapiteel voorzagen zij van voluten, de rechts en links afhingen als gekrulde lokken in een kapsel, de voorkant sierden ze sierlijsten en slingers gemodelleerd als haren op het voorhoofd en langs de hele tors lieten ze groeven omlaag lopen als plooien in kleding, die vrouwen gewoonlijk dragen.

Aanhalingsteken sluiten
— Uit een vertaling van Ton Peters

Italiaanse renaissance

In de Italiaanse renaissancebouwkunst werd de klassieke zuilenorden nieuw leven ingeblazen. Er werd nauwkeurig vastgelegd hoe zuilen en hoofdgestel dienden te worden gedetailleerd. Zo werd ook de Ionische orde in de zestiende eeuw beschreven en getekend door Italiaanse architectuurtheoretici, zoals Sebastiano Serlio in zijn architectuurtractaat (1537-1551), Giacomo Barozzi da Vignola en Andrea Palladio.

Elementen van de Ionische bouwstijl

(de nummers verwijzen naar de afbeelding)

Toepassingen van de Ionische orde in Nederland

Zie ook

Detail van de Nikè-tempel (Athene, Akropolis)
Het voetstuk met basement van een Ionische zuil (Athene, Propylaeën van de Akropolis)

Monumenten in de buurt van Hoekpand met omlijste ingang met Ionische pilasters (Aperto Bodyfashion) in Dokkum

Woonhuis in eclectische stijl met neorenaissance-elementen

Oostersingel 42
Dokkum (Gemeente Dongeradeel)
Inleiding Het WOONHUIS in Eclectische stijl met Neo-Renaissance elementen werd ontworpen door architect A.T. van Veen en gebouwd door D. va..

Rijzig herenhuis

Oostersingel 40
Dokkum (Gemeente Dongeradeel)
Inleiding Het rijzige HERENHUIS is een opvallend element in het straatbeeld dat voor het overgrote deel bestaat uit woningen van één bouw..

Pand onder zadeldak met voorschild (Rose Bijoux)

Grote Breedstraat 46
Dokkum (Gemeente Dongeradeel)
Pand onder zadeldak met voor een schild, bekroond door topschoorsteen. Boven de zesruitsvensters ontlastingsbogen met blokken. Vlechtwerk in..

Woonhuis onder zadeldak met geblokte kroonlijst (Makelaardij Roos)

Aalsumerpoort 6
Dokkum (Gemeente Dongeradeel)
Woonhuis onder zadeldak met voorschild waarboven schoorsteen met bord. Geblokte kroonlijst; omlijste ingang. Vier stoeppalen met schakelkett..

Hoekpand met verdieping onder zadeldak (Primajob uitzendbureau)

Oranjewal 2
Dokkum (Gemeente Dongeradeel)
Pand met verdieping onder zadeldak met voorschild, waarboven topschoorsteen; dakkapel, geblokte kroonlijst. Belangrijke ligging in de as van..

Kaart & Routeplanner