Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St. Catharinakerk in Doetinchem

Kerkelijk Gebouw

Simonsplein 25
7001BM Doetinchem
Gelderland

Bouwjaar: 1527


Beschrijving van St. Catharinakerk

N.H.Kerk (St. Catharina). Grote driebeukige hallenkerk, na een brand in 1527 ontstaan uit een pseudobasilicaal schip uit de tweede helft van de 15e eeuw, een thans niet meer uitspringend transept (midden XV) en een eenbeukig koor (XIV), dat geflankeerd wordt door vierkante kapellen. De toren, waarvan slechts de oorspronkelijke, romaanse westgevel over is, werd in 1945 verwoest en is, als sluitstuk van de kerkrestauratie, welke in 1948 begon, in 1961-'63 meer westwaarts herbouwd voor de kerk. Van de uit drie klokjes bestaande voorslag, samengesteld in 1963 maken deel uit: een klokje van Andreas Josephus van den Gheyn, anno 1767 en een klokje van dezelfde gieter uit 1769. Beide klokken afkomstig uit de voormalige beiaard van de St. Servaas te Maastricht. Tegen de N. en Z. zijbeuk portalen met verdieping, de zuidelijke met traptoren. De kerk heeft pijlers, kruisribgewelven en in de zijbeuken en het noorderportaal netgewelven en is uitwendig door natuurstenen banden tussen het metselwerk verlevendigd. Inventaris: Eikehouten preekstoel, 1744, met bijgemaakt klankbord; grafzerken marmeren epitaaf Verhuell-van Rouwenoord, 1829. Drieklaviers mechanisch orgel met vrij pedaal, gemaakt in 1952 door de firma D.A. Flentrop te Zaandam, als een van de vroegste voorbeelden van de naoorlogse neo-barokke orgelbouw periode. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13084
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint Catharinakerk
Catharinakerk aan het Simonsplein 25
Catharinakerk aan het Simonsplein 25
Plaats Doetinchem
Denominatie Protestantse Kerk in Nederland
Gebouwd in 1200
Restauratie(s) 1952
Monumentnummer  13084
Architectuur
Bouwmateriaal baksteen
Stijlperiode Gotische
Interieur
Orgel Flentrop Orgelbouw B.V. te Zaandam
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint Catharinakerk is een door de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gebruikte kerk in Doetinchem, die rond 1200 werd gebouwd.[1] De kerk was oorspronkelijk gewijd aan de heilige Catharina van Alexandrië.

Aan het eind van de middeleeuwen werd Doetinchem regelmatig door branden getroffen. Bij de grootste brand, op 19 april 1527 veroorzaakt door een bakker die vlas in zijn oven wilde drogen, ging met nagenoeg de gehele binnenstad ook de Sint Catharinakerk verloren. Bij de herbouw verscheen de tegenwoordige gotische hallenkerk.

In maart 1945 werd het centrum van Doetinchem vier keer getroffen door onnauwkeurige Britse bombardementen. Ook aan de Sint Catharinakerk werd daarbij ernstige schade toegebracht. Het herstel van de kerk begon in 1948 en werd in 1963 afgerond. Een belangrijk gevolg is dat de toren nu los staat van de rest van de kerk.


Monumenten in de buurt van St. Catharinakerk in Doetinchem

Driekoningenkapel

Gasthuissteeg 2
Doetinchem
Evangelisch Lutherse Kerk (Gasthuiskapel). Aardig laatgotisch zaalkerkje, bestaande uit twee traveeën met een driezijdig gesloten koortje, ..

Huis met eenvoudige lijstgevel

Grutstraat 27
Doetinchem
Huis met eenvoudige lijstgevel uit het tweede kwart der 19e eeuw. De kroonlijst en het fries van het hoofdgestel der deuromlijsting vertonen..

Gevangenis van het Landdrostambt Zutphen

Nieuwstad 76
Doetinchem
Gevangenis van het Landdrostambt Zutphen. Bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond (XVIII) onder schilddak. In het rechterdeel getralied..

Voormalig postkantoor en directeurswoning

Burgemeester van Nispenstraat 2
Doetinchem
Inleiding Dit plastisch vormgegeven, voormalig POSTKANTOOR met DIRECTEURS-WONING uit 1920, is gelegen in het centrum van Doetinchem aan de ..

Predik het Evangelie

Burgemeester van Nispenstraat 19
Doetinchem
Inleiding De KERK "PREDIK HET EVANGELIE" met aaneen gebouwde PASTORIE en een IJZEREN SIERHEK is gelegen aan de Burgemeester van Nispenstraa..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)