Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bijgebouw: dwarshuis met schilddak en beklampte gevel in Doetinchem

Kasteel Buitenplaats

Kelderlaan 10
7009BV Doetinchem
Gelderland

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van Bijgebouw: dwarshuis met schilddak en beklampte gevel

Bijgebouw: dwarshuis (XIX A) met schilddak en beklampte gevel. Saksische vakwerkschuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13082
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Bijgebouw: dwarshuis met schilddak en beklampte gevel in Doetinchem

Hagen

Kelderlaan 11
Doetinchem
Havezate "Hagen". Rechthoekig bakstenen gebouw met van ezelsrugafdekkingen voorziene trapgevels en een zadeldak. Het uit XVI A daterende geb..

Ruimzicht: theekoepel

Kruisbergseweg 2
Doetinchem
Omschrijving THEEKOEPEL gesitueerd aan de oostzijde van de Kruisbergseweg in het arboretum van villa Ruimzicht. De theekoepel is opgetrokk..

Ruimzicht: Arboretum

Ds van Dijkweg 40
Doetinchem
Omschrijving ARBORETUM aangelegd op het terrein rondom villa Ruimzicht. Het Arboretum is waarschijnlijk aangelegd na 1868, de datum van aan..

Ruimzicht: hoofdgebouw

Ds van Dijkweg 40
Doetinchem
Omschrijving De VILLA Ruimzicht is opgetrokken op een T-vormig plattegrond en telt drie bouwlagen onder een afgeplat schilddak. Het dak is ..

Onderstation Keppelseweg

Keppelseweg 131
Doetinchem
Inleiding Dit ONDERSTATION (50 kv schakelinstallatie volgens het openlucht systeem met bedieningsgebouw) maakt deel uit van het PGEM-comple..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)