Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met hoog schilddak en oorspronkelijke zij- en achtergevels in Doesburg

Woonhuis

Veerpoortstraat 11
6981BL Doesburg
Gelderland

Bouwjaar: late middeleeuwen


Beschrijving van Pand met hoog schilddak en oorspronkelijke zij- en achtergevels

Laat-middeleeuws pand met hoog schilddak en oorspronkelijke zij- en achtergevels. Voorgevel gepleisterd en onder rechte lijst gebracht (XIX A). Muurankers. Ramen en deuromlijsting in Empiretrant. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13065
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Pand met hoog schilddak en oorspronkelijke zij- en achtergevels in Doesburg

Hoekpand onder hoogschilddak

Veerpoortstraat 5
Doesburg
Hoekpand Kosterstraat (XVI ?) onder hoog schilddak. Gepleisterde lijstgevels met muurankers. Sluit aan bij het belangrijke pand Kosterstraat..

Pand met gepleisterde gevel met gezwenkte contouren

Veerpoortstraat 19
Doesburg
Pand met gepleisterde gevel (XVII A) met gezwenkte contouren. In de beganegrond ramen en gesneden deur in de Empire-vormen.

Vervallen huis van het laat-gotische nederrijnse type met hoog zadeldak

Kosterstraat 36
Doesburg
Vervallen huis van het laat-gotische nederrijnse type met hoog zadeldak, aan de westzijde tegen puntgevel, aan de oostzijde afgesloten door ..

Pand onder oud schilddak en met eenvoudige gevel onder oudere kroonlijst met triglyphen en metopen

Veerpoortstraat 21
Doesburg
Pand onder oud schilddak en met eenvoudige gevel (XIXc) onder oudere kroonlijst (XIX A) met triglyphen en metopen.

Breed patriciershuis

Kosterstraat 35
Doesburg
Hoekpand Bresstraat. Breed patriciershuis (XVIII) met zadeldak. Muurankers. Het huis dateert in oorsprong uit XVI. De gepleisterde gevel aan..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)