Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote convent in Doesburg

Kerkelijk Gebouw

Kloosterstraat 15
6981CC Doesburg
Gelderland

Bouwjaar: vermoedelijk 1434 (eerste vermelding)


Beschrijving van Grote convent

Het Grote Convent. Oostelijk van R.K. Kerk gelegen complex van middeleeuwse gebouwen, waarin oorspronkelijk het Bagijnenklooster en later Tertiarissenconvent was gevestigd. Het tegenwoordige complex wordt vermoedelijk voor het eerst vermeld in 1434 als een nieuw stenen huis, waaruit de datering XVa zou voortvloeien. Het belangrijkste deel wordt gevormd door een bakstenen vleugel met gewijzigd zadeldak en topgevels, ter lengte van 33 m. die ongeveer dwars op de as van de Kloosterstraat staat. Bakstenen vensters met ontlastingsbogen, grotendeels gedicht of anderszins gewijzigd: in de westgevel een bakstenen poortje (XVII). Inwendig kelders met graatgewelven op bakstenen pijlers en balklagen ca. 1700. De constructieve toestand van het gebouw baart zorgen. Parallel aan de Kloosterstraat een lagere vleugel onder twee evenwijdig lopende daken; het achterste met gotische puntgevels met ezelsruggen opzij. Tegen de westgevel hiervan gotische aanbouw met zadeldak en puntgevels. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12984
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grote convent in Doesburg

Laat-gotisch huis

Kloosterstraat 22
Doesburg
Noordelijk van de Kloosterstraat op een binnenterrein gelegen laat-gotisch huis (XVI ?) met zadeldak tussen puntgevels. Aanbouw aan de oostz..

Pand thans als pakhuis in gebruik, met puntgevel met vlechtingen en zijstukken met ezelsrugafdekkingen

Kosterstraat 9
Doesburg
Pand (XVI ?), thans als pakhuis in gebruik, met puntgevel met vlechtingen en zijstukken met ezelsrugafdekkingen. Geprofileerde waterlijst en..

Statig herenhuis

Kloosterstraat 5
Doesburg
Hoekpand. Statig herenhuis (XIXa) met omlopend schilddak, lijstgevel met Empireramen, rijk versierde deurpartij met gesneden deur, bovenlich..

Complex bestaande uit drie gedeelten

Kosterstraat 19A
Doesburg
Complex bestaande uit drie gedeelten: a. een vleugel uit midden XVII, evenwijdig aan de straat onder hoog zadeldak en in de gepleisterde lij..

Pand onder hoog schilddak

Kosterstraat 4
Doesburg
Pand (XVI ?) onder hoog schilddak. Gepleisterde gevel met muurankers onder rechte lijst. Deurpartij met gecanneleerde pilasters en hoofdgest..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)