Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote of Martinikerk in Doesburg

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 4
6981CM Doesburg
Gelderland

Bouwjaar: 16e eeuw


Beschrijving van Grote of Martinikerk

Hervormde of St. Maartenskerk. Driebeukige, laatgotische basiliek van het Nederrijnse type, zonder transept en met koor zonder omgang. Inwendig hoofdbeuk met houten, zijbeuk met stenen netgewelven en cilindervormige pijlers. Sacristie tegen de zuiderzijbeuk bij het koor; portalen onder de toren en in de zijbeuken, waarvan de zuidelijke met goede sculptuur (o.a. geestige zwikvullingen). Bouwtijd: XVId-XVIa (koor 1517-'21). Zeer zware oorlogsschade in 1945. Restauratie: 1919-1930 onder W. te Riele en N. de Wolf. Sinds de oorlog andermaal hersteld. Inventaris: preekstoel, doophek, gestoelten, alles XVII B. Orgel met vier klavieren en vrij Pedaal. In 1916 gebouwd door E.F. Walcker voor de voormalige Gereformeerde Nieuwe Zuiderkerk te Rotterdam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12981
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grote of Martinikerk
Martinikerk (2015)
Martinikerk (2015)
Plaats Doesburg
Gebouwd in 15e eeuw
Restauratie(s) 1945-1972 (herbouw)
Monumentnummer  12981, 12982
Architectuur
Toren Hoogte 94 m
Afbeeldingen
Interieur (2016)
Interieur (2016)
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Grote of Martinikerk is de hoofdkerk van de Hanzestad Doesburg in de provincie Gelderland. Andere gebruikte namen zijn: Hervormde Kerk, Sint-Maartenskerk en Sint-Martinuskerk. Hij is gebouwd in laatgotische stijl.

Geschiedenis

De voorganger van de huidige kerk werd in 1340 verwoest bij een overstroming. De nieuwe kerk, ook gewijd aan Sint Maarten, werd in het hart van de stad gebouwd. De huidige vorm ontstond in hoofdzaak in de 15e eeuw. Rond 1430 was de toren gereed. In 1483 richtte een brand grote schade aan. Hierna werd de kerk in de oude vorm weer opgetrokken. Aan het formaat en de rijke afwerking is te zien dat Doesburg destijds een belangrijke Hanzestad was. De vorm is een basiliek in zogeheten Nederrijnse gotische stijl, zonder dwarsschip. De zijbeuken lopen door langs de toren en tot langs het koor. Oorspronkelijk bezat waarschijnlijk het hele schip stenen gewelven, nu resten alleen nog in de zijbeuken netgewelven. In 1547 zorgde blikseminslag voor veel brandschade; enkele traveeën van het schip verloren toen hun gewelven. In 1552 kwam er nog een gewelf naar beneden, zoals nog te lezen valt op een pilaar. Sinds 1888 heeft het schip houten gewelven.

De toren

In 1586 is Doesburg overgegaan tot de Reformatie en sindsdien wordt de kerk ook vaak Grote of Hervormde Kerk genoemd. De toren werd in 1672 in brand geschoten door de Fransen. In 1717 was het weer de bliksem die brand veroorzaakte. In 1783 was deze kerk de eerste in de Nederlanden die voorzien werd van een bliksemafleider.

Op 15 april 1945 bliezen de terugtrekkende Duitsers de toren op, waarbij ook het schip grote schade opliep. In 1965 was de toren weer hersteld tot de oude hoogte van 94 meter, waardoor deze thans de hoogste kerktoren van Gelderland is en de op zeven na hoogste van Nederland. De restauratie van het gehele kerkgebouw was afgerond in 1972.

Inventaris

Een aantal kleine wapen-grafzerken dateren van de 16e eeuw. Uit de 17e eeuw zijn de preekstoel, een doophek, banken, een avondmaalstafel en twee kronen.

In de zuidelijke zijbeuk bevindt zich een muurschildering van de Heilige Agnes, wellicht nog 15e-eeuws. In het Annakoor zijn gewelfschilderingen van omstreeks 1530. Op de pijlers bevinden zich schilderingen met aan de ene kant telkens een van de 12 artikelen van de Apostolische geloofsbelijdenis en aan de andere kant een corresponderende Bijbeltekst.

Orgels

1rightarrow blue.svg Zie Orgels van de Grote of Martinikerk in Doesburg voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het hoofdorgel is een Walcker-orgel uit 1916. Dit bevat 4 klavieren, 75 registers en 5415 pijpen. Daarnaast zijn er nog een koororgel van Flentrop uit 1953 en een kabinetorgel, omstreeks 1805 gebouwd door Freytag.

Externe linkMonumenten in de buurt van Grote of Martinikerk in Doesburg

Kerktoren Grote of Martinikerk

Kerkstraat 4
Doesburg
Toren van de Ned. Herv. Kerk. Zeer mooie met tufsteen beklede toren van drie geledingen met getraceerde nissen en overhoekse steunberen, gek..

Belangrijk hoekpand

Kerkstraat 2
Doesburg
Belangrijk HOEKPAND XVI B bij het koor van de kerk, aansluitend bij Roggestraat 1. Aan de zuidzijde trapgevel met overblijfselen van ezelsru..

Societeit "De Harmonie"

Roggestraat 3
Doesburg
sociëteitsgebouw. Pand met gepleisterde gevel (XIX C).

Pand met gepleisterde en verknoeide trapgevel

Markt 11
Doesburg
Pand (XVII) met gepleisterde en verknoeide trapgevel.

Hoekpand Kerkstraat onder schilddak, dat aan de achterzijde wordt afgesloten door een trapgevel met ezelsrug

Roggestraat 1
Doesburg
Hoekpand Kerkstraat (XVI) onder schilddak, dat aan de achterzijde wordt afgesloten door een trapgevel met ezelsrug. Voorgevel onder rechte l..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grote of Martinikerk in Doesburg

Foto's (3)