Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gasthuiskerk in Doesburg

Kerkelijk Gebouw

Gasthuisstraat 41
6981CP Doesburg
Gelderland

Bouwjaar: eer


Beschrijving van Gasthuiskerk

Gasthuiskerk. Bakstenen zaalkerk (XVa), bestaande uit drie vierkante traveeën met rechte koorsluiting en kleine toren met nissenarchitectuur en ingesnoerde naaldspits tegen de zuidelijke helft van de westgevel. De noordelijke zijbeuk is reeds lang geleden gesloopt. Kruisribgewelven. Het gebouw is ca. 1930 gerestaureerd door architect N. de Wolf. Eenklaviers orgel, in 1845 gemaakt door C.F.A. Naber. In 1970 gerestaureerd door S.F. Blank. Klokkenstoel met een klok van een anonieme gieter, 1754, diam. 25 cm. Eenklaviers kabinet orgel. Gemaakt rond 1770 in de stijl van P. Muller. Gerestaureerd door de fa. Blank te Herwijnen in 1981. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12955
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Gasthuiskerk
Aanzicht in 2015
Aanzicht in 2015
Plaats Doesburg
Gebouwd in 1380
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  12955
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Gasthuiskerk, ook wel de Antoniuskapel, is een protestantse kerk in de Nederlandse plaats Doesburg. De kerk is in de 14e eeuw gebouwd (vanaf circa 1380) op een verhoging. Opvallend is dat hierdoor de kerk hoger staat dan de Grote of Martinikerk. In tijden rondom het rampjaar werd de kerk gebruikt door de gereformeerden. Nadien heeft de kerk tijden leeggestaan en niet religieuze bestemmingen gehad, maar in 1717 trokken de gereformeerden er weer tijdelijk in, omdat het dak van de Martinikerk was afgewaaid. Vanaf 1735 namen Lutheranen de kerk in gebruik en zij kregen de kerk vanaf 1790 in eigendom. Vanaf 2000 maken de remonstranten ook gebruik van de kerk.

De zaalkerk was opgebouwd uit een beuk met een zijbeuk. De zijbeuk is door Staatse troepen bij de inname van de stad in 1572 grotendeels vernield. Aan de kerk zijn diverse provenierswoningen gebouwd. Aan de westzijde van de kerk is een toren gebouwd, bestaande uit drie geledingen en bovenop een ingesnoerde naaldspits. Het schip is opgebouwd uit drie traveeën, die door middel van kruisribgewelven worden bekroond. De binnenzijde van de kerk is witgepleisterd. In de kerk is een kabinetorgel uit 1770 aanwezig. Daarnaast staat achter in de kerk een eenklaviersorgel van Naber, dat wordt bekroond met een zwaan, het teken van de Lutheranen.

De kerk is in 1966 aangewezen als rijksmonument.

Galerij


Monumenten in de buurt van Gasthuiskerk in Doesburg

Eenlaags woonhuis met inrijpoort

Paardenmarkt 6
Doesburg
Inleiding L-vormig éénlaags WOONHUIS met INRIJPOORT voor de achtergelegen bedrijfsfunctie, in zijn huidige verschijningsvorm uit ca 1887 ..

Herenhuis onder schilddak

Paardenmarkt 8
Doesburg
Herenhuis (XIXc) onder schilddak. Deur met pilasteromlijsting.

Laat-gotisch huis met aan de achterzijde een trapgevel met ezelsrugafdekkingen en aan de voorzijde een gevel onder rechte lijst

Gasthuisstraat 22
Doesburg
Laat-gotisch huis met aan de achterzijde een trapgevel met ezelsrugafdekkingen en aan de voorzijde een gevel onder rechte lijst (midden XIX)..

Gasthuishofje

Gasthuisstraat 21
Doesburg
Gasthuishofje, gelegen ten noorden van de Gasthuiskerk. Witgepleisterde huisjes met zadeldaken en in de vensters roedenverdeling in stijl ca..

Huis met hoog schilddak, dat aan de achterzijde aansluit tegen een gotische puntgevel

Paardenmarkt 10
Doesburg
Huis met hoog schilddak, dat aan de achterzijde aansluit tegen een gotische puntgevel.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)