Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toren Sint-Liboriuskerk in Dinxperlo

Kerkelijk Gebouw

Markt 2
7091CJ Dinxperlo (gemeente Aalten)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1400 1545 (uitb.) 1400 ca. 1400 1545 (uitb.)

(1 recensie)

Beschrijving van Toren Sint-Liboriuskerk

Toren van de Ned. Herv. Kerk (St. Liborius of O.L.Vrouwe), uit ca. 1400 met romaniserende tendensen (lisenen met gekoppelde boogjes en galmgaten met deelzuiltjes). Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, nr. 1323, 1942, later voorzien van elektrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12916
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Toren Sint-Liboriuskerk
5
Recensie door: ()
Dit is een prachtige kerk .enkele jaren geleden heeft deze kerk een nieuw leiendak gekregen en is intern erg mooi opgeknapt,Het enige wat wel eens niet goed funktioneer is de geluidsinstalatie, Maar men heeft diverse legaten ontvangen doe bedoeld zijn voor het ONDERHOUD van deze Kerk.Dus!
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Liboriuskerk
Aanzicht in 2010
Aanzicht in 2010
Plaats Dinxperlo
Gebouwd in ca. 1400 (toren)
eind 15e eeuw (koor)
1509 (schip)
1948-'51 (rest.)
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  12915
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Liboriuskerk, ook wel de Dorpskerk, is een protestantse kerk in de Nederlandse plaats Dinxperlo. De kerk is in verschillende perioden gebouwd, waarbij delen van de kerk staan op fundamenten van een oudere kerk. De kerktoren stamt uit circa 1400 en heeft gotische spitsbogen en romaans rondbogige biforiën. De toren bestaat uit vier geledingen en wordt bekroond met een ingesnoerde naaldspits. Het huidige priesterkoor is eind 15e eeuw aan de kerk toegevoegd, waar eerst een kleiner kapel stond. Het schip stamt uit 1509 en is opgezet als een pseudobasiliek.

De beide zijbeuken kennen een eigen ingang met een tweede laag met zitplaatsen. De noordelijke zijbeuk werd met name gebruikt door bewoners uit De Heurne en de zuidelijk door bewoners van Suderwick, waardoor beide plaatsen een eigen zolder hadden. In de kerk staat een orgel, gemaakt door Heinrich Velderhoff in 1707. Dit orgel is in 1830 verbouwd door Carl Friedrich August Naber. Tevens zijn in de kerk diverse muurschilderingen te vinden, waaronder van Tomas, Filippus en Rochus van Montpellier.

De kerk is in 1966 aangewezen als rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Toren Sint-Liboriuskerk in Dinxperlo

Nederlands Hervormde Kerk (Sint-Liboriuskerk of O.L. Vrouwekerk)

Markt 2
Dinxperlo (Gemeente Aalten)
Ned. Herv. Kerk (St. Liborius of O.L. Vrouwe). Zeer mooie laatgotische dorpskerk met pseudobasilicaal schip, enkelbeukig koor met driezijdig..

Dames te Beesthuis

Raadhuisstraat 10
Dinxperlo (Gemeente Aalten)
Woonhuis van eenvoudige architectuur. In de westgevel gedenksteen met de jaartallen 1623 en 1766. In de 19e eeuw sterk gewijzigd.

Grenslandmuseum, boerderij met dwars woongedeelte onder schilddak en met in de verdieping nog de Empireramen

Markt 1
Dinxperlo (Gemeente Aalten)
Boerderij nabij het koor van de dorpskerk. Dwars woongedeelte (ca. 1800) onder schilddak en met in de verdieping nog de Empireramen. Deel me..

Kerkje "De Rietstap"

Meniststraat 14A
Dinxperlo (Gemeente Aalten)
Kleine, in baksteen opgetrokken neogotische kapel, bestaande uit een travee met aan de westzijde een toren, bekroond door een ingesnoerde na..

De Welsker: T-Boerderij

Spekkendijk 26
De Heurne (Gemeente Aalten)
Omschrijving De T-BOERDERIJ bestaat uit een aan de linkerzijde onderkelderd voorhuis en een later aangebouwd achterhuis. De gevels zijn gem..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)