Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Kerk van St. Willibrord in Diessen

Kerkelijk Gebouw

Kerksingel 1
5087BT Diessen (gemeente Hilvarenbeek)
Noord Brabant


Beschrijving van R.K. Kerk van St. Willibrord

R.K. Kerk van St. Willibrord. Bestaande uit een driebeukig schip onder een zadeldak, met lage dwars-armen, een koor en een slanke toren. Koor begin 15e eeuw, schip midden 15e, dwarspand begin 16e eeuw, toren begin 16e. De toren met rijk versneden steunberen en versierd met natuurstenen boogfriezen, blindnissen met flamboyante traceringen. Kerk-interieur gewijzigd in Waterstaatsstijl: zuilen met "Dorische" lijstkapitelen waarop pilasters de gordelbogen van het houten tongewelf dragen. Mooie inrichting: drie gesneden altaarretabels: hoofdaltaar met schilderij uit het begin van de 19e eeuw, met korinthische zuilen en fronton linkse zij-retabel uit 1744 (het bijbehorende St. Jorisbeeld thans afzonderlijk opgesteld), rechts retabel, met Sebastiaansbeeld, uit omstreeks 1744; eiken preekstoel in Waterstaatsstijl, gesneden orgelkas met beelden van David en bazuinende engelen gebouwd door B.P. van Hirtum 1859 met archaiserende kas, hierin een instrument van Van Hirtum met Hoofdwerk en Onderpositief. Het orgel werd in 1976 in oorspronkelijke vorm teruggebracht. Twee biechtstoelen in Waterstaatsstijl, gesneden Communiebank, begin 19e eeuw; vroeg 19e eeuwse beelden van Petrus, Paulus, Willibrord, Anna, Johannes Evangelist, Teresa van Avila, Lucia, Norbertus, Johannes de Doper en Barbara, klein 18e eeuws beeldje van Willibrord met een kerkmodel. Zeven koperen wandarmen en twee luchters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12898
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. Kerk van St. Willibrord in Diessen

Herenhuis onder dwars schilddak met hoekschoorstenen, kroonlijst op klossen en voluutvormige consoles, ramen met kleine roedenverdeling, pilasters en ..

Heuvelstraat 1
Diessen (Gemeente Hilvarenbeek)
Herenhuis uit de eerste helft van de 19e eeuw, onder dwars schilddak met hoekschoorstenen, kroonlijst op klossen en voluutvormige consoles, ..

Voormalige gemeentehuis

Willibrordusstraat 12
Diessen (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. HERENHUIS, gebouwd in 1880 in Eclectische stijl. Het werd gebouwd voor M. van Dijck, de toenmalige burgemeester. Het bevindt zic..

De Pannenhoef

Julianastraat 29
Diessen (Gemeente Hilvarenbeek)
Boerderij van het Kempische langgeveltype met zadeldak tussen zijtopgevels met vlechtingen in rode baksteen, toppilasters en duivengaten. Ja..

Wederopbouwboerderij van het type langgevel

Beerseweg 1
Diessen (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. LANGGEVELBOERDERIJ, gebouwd in Traditionalistische stijl in 1941, ten gevolge van oorlogsschade als Wederopbouwboerderij. De aan..

Boerderij is als variant op de traditionele langgevelboerderij

Beerseweg 2
Diessen (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. De BOERDERIJ is als variant op de traditionele langgevelboerderij gebouwd in 1941. Het gebouw in Traditionalistische vormentaal ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)