Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Korenmolen St. Martinus in Didam

Molen

Molenhoek 9
6942EW Didam (gemeente Montferland)
Gelderland

Bouwjaar: 1855


Beschrijving van Korenmolen St. Martinus

Korenmolen St. Martinus. Nog in volledig bedrijf zijnde ronde, gemetselde bovenkruier op belt (ca. 1850) met gewitte romp, gerestaureerd 1961-'62. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12869
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint Martinus
Sint Martinus (2008)
Sint Martinus (2008)
Basisgegevens
Plaats Didam
Bouwjaar 1855
Type beltmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Vlucht 23,70 m.
Functie korenmolen
Bestemming  voorheen het malen van graan, thans buiten bedrijf
Monumentnummer  12869
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal:  Molens

De windmolen Sint Martinus in Didam (in de gemeente Montferland in de Nederlandse provincie Gelderland) is een ronde stenen beltmolen uit 1855. De molen had geen voorganger. Een brand in de molen gedurende de nacht van 11 op 12 november 1964 liep door ingrijpen van de eigenaar en de brandweer goed af. De Sint Martinus is in bedrijf gebleven tot 1973, toen de molen werd stilgezet wegens een losgeraakte roede. In 2004 werd de Sint Martinus verkocht aan de woningcorporatie Laris Wonen, die de molen in 2007 maalvaardig heeft laten restaureren. De Stichting St.Martinusmolen exploiteert de witgepleisterde molen.

Gevlucht: de molen heeft op de binnenroede het Systeem van Bussel met Ten Have-kleppen en op de buitenroede het systeem Fauel. De bediening bij de staart gaat via een kettingwiel en tandheugel.Monumenten in de buurt van Korenmolen St. Martinus in Didam

O.L.V. van Altijddurende Bijstand

Lieve Vrouweplein 13
Didam (Gemeente Montferland)
R.K.KERK (O.L.Vrouwe). Grote,laatgotische kerk met pseudobasilicaal schip (XV B), eenbeukig koor met driezijdige sluiting (XIV B) en mooie, ..

Familiegraf Von der Haar

Deken Reuvekamplaan 4
Didam (Gemeente Montferland)
Inleiding Dit bijzonder gaaf bewaarde GRAFMONUMENT van de familie Von der Haar bevindt zich op de aan de noordzijde van de Deken Reuvekampl..

Huis Dijk

Ravenstraat 2
Didam (Gemeente Montferland)
Inleiding Statige T-BOERDERIJ met aangebouwde schuren, genaamd 'Huis Dijk', waarschijnlijk daterend uit de jaren 1870-1885. Het complex is ..

De Korenbloem

Kloosterstraat 8
Didam (Gemeente Montferland)
Korenmolen "De Korenbloem". Nog in bedrijf zijnde ronde, bakstenen beltmolen, bovenkruier 1860 met gedeeltelijk gewitte romp.

De Luynhorst

Luijnhorststraat 9
Didam (Gemeente Montferland)
Havezathe "De Luynhorst". In 1788 herbouwd met gebruikmaking van 16e eeuws muurwerk. Deels oorspronkelijk interieur. In de gevel gedenksteen..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)