Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Onderkelderd pand met vijf traveeën brede lijstgevel op natuurstenen plint in Deventer

Woonhuis

Polstraat 74
7411KC Deventer
Overijssel


Beschrijving van Onderkelderd pand met vijf traveeën brede lijstgevel op natuurstenen plint

Onderkelderd pand met vijf traveeën brede lijstgevel op natuurstenen plint. Getoogde schuifvensters met brede middenstijl en voorzien van kuifstuk. Rijke voordeuromlijsting met kuifstuk en consoles; gesneden deur. De kelderlichten in natuurstenen omlijstingen en voorzien van traliewerk. XVIII-XIX. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12771
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Gemarkeerd is een van de traveeën van het schip van een gothische kerk.
Romaanse kerktravee
A=middenschip B=zijbeuk
Gotische kerktravee
A=middenschip B=zijbeuk

Een travee (afgeleid van het Franse woord travée, en oorspronkelijk van het Latijnse trabis, balk) of gewelfjuk is onder andere een deel van een gebouw, dat wordt bepaald door twee opvolgende steunpunten in de lengterichting van het gebouw.

Een travee is ook een begrip in de vlakverdeling van een gevel. De travee is dan de afstand waarbij de gevel zich in de lengterichting begint te herhalen. Dit komt min of meer overeen met de breedtes van deuren en vensters. De termen travee en vensteras worden soms verward. Een vensteras is de denkbeeldige as door een venster. Bij een regelmatig opgebouwde gevel wordt de breedte vaak opgegeven in vensterassen, omdat dit meteen een duidelijk beeld oproept. Meestal is het aantal vensterassen gelijk aan het aantal traveeën.

Bij een arcade is een travee de overspanning gedragen door twee kolommen of zuilen. De bouwkundige term travee wordt ook elders gebruikt, bijvoorbeeld bij de indeling van een klaslokaal. Zo bestaat de traditionele 'busopstelling' in een klaslokaal uit drie traveeën van vijf gepaarde tafeltjes, ruimte biedend aan driemaal tien leerlingen.

In een romaanse kerk wordt de travee bepaald door de steunpunten van het vierkante kruisgewelf in het middenschip. Bij een gotische kerktravee zijn de gewelven van zijbeuken (B) en middenschip (A) even breed. De gewelven in de zijbeuken zijn vierkant, het hoofdgewelf in het middenschip kan een rechthoekig kruisribgewelf zijn. Ook een koor kan in traveeën worden verdeeld, deze worden elk dan een koortravee genoemd. Twee vierkante gewelven van de zijbeuk (B) zijn samen even breed als de middenbeuk (A) en vallen derhalve binnen de travee. Dit systeem wordt het gebonden stelsel genoemd. Door de afwisseling van zwaardere en lichtere pijlers of kolommen (alternerend stelsel) wordt het systeem niet als te schematisch ervaren.


Monumenten in de buurt van Onderkelderd pand met vijf traveeën brede lijstgevel op natuurstenen plint in Deventer

Onderkelderd huis

Polstraat 75
Deventer
Onderkelderd huis, waarvan de voorgevel is geleed door vier kolossale pilasters, XVIIc, naderhand geheel gepleisterd. Dakkapel.

Onderkelderd huis met lijstgevel op natuurstenen plint

Polstraat 80
Deventer
Onderkelderd huis met lijstgevel op natuurstenen plint. Trigliefconsoles in de lijst. Strekken. Voordeuromlijsting met ionische pilasters en..

Overladen gepleisterde

Polstraat 82
Deventer
Overladen gepleisterde XIX lijstgevel op natuurstenen plint; zware lijst met consoles. De verdiepingen gescheiden door cordonbanden. Eerste ..

Onderkelderd pand met gedeeltelijk gepleisterde en geverfde rechte gevel

Polstraat 66
Deventer
Onderkelderd pand met gedeeltelijk gepleisterde en geverfde rechte gevel. Hoog 17e eeuws voorhuis. Aan de achterzijde een aanbouw onder dwar..

Onderkelderd pand met gepleisterde rechte gevel

Polstraat 64
Deventer
Onderkelderd pand met gepleisterde rechte gevel; dakkapel. Hoog voorhuis, schuifvensters, XVII/XVIII.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)