Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pakhuis met gedeeltelijk in natuursteen gedekte klokgevel, in jaarankers gedateerd 1612 in Deventer

Woonhuis

Noordenbergstraat 11
7411NJ Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1612

(1 recensie)

Beschrijving van Pakhuis met gedeeltelijk in natuursteen gedekte klokgevel, in jaarankers gedateerd 1612

Fors onderkelderd pakhuis met gedeeltelijk in natuursteen gedekte klokgevel, in jaartalankers gedateerd ao 1612. De vensters der verdiepingen met luiken behangen; hijskap in de top. Hoge pui van het oorspronkelijke hoge voorhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12711
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Pakhuis met gedeeltelijk in natuursteen gedekte klokgevel, in jaarankers gedateerd 1612
5
Recensie door: ()
Het mooiste monument waar ik ooit in gewoond heb. Ook het enige rijksmonument waar ik ooit in gewoond heb moet ik eerlijk zeggen. Een monument beoordelen is natuurlijk arbitrair maar voor mij was het een vijfsterren monument. Het pand is een oud pakhuis geweest dat de goederen die via de IJssel, waar het pand heel dichtbij staat, werden aangevoerd werden opgeslagen. Veel uit de tijds dat het pand een pakhuis was kan ik niet vertellen. In 1989 werd het pand totaal opgeknapt nadat het jarenlang bouwvallig is geweest. Naar verluid heeft er zelf een flinke boom uit het dak gegroeid. De wijk waar het pand staat heeft overigens op de nominatie gestaan om in de jaren 70 geheel tegen de vlakke te gaan ten vaveure van megalomane nieuwbouwwoede van het toenmalig stadsbestuur. Gelukkig is dat niet gebeurd. Kijk op deze site maar eens hoeveel huidige rijksmonumenten zijn gespaard. Dit deel van Deventer is nu, samen met het bergkwartier, één van de mooiste en hostorisch belangrijke delen van Deventer. In 1989 dus opgeknapkt en oorspronkelijk in 5 appartementen verdeeld. Toen ik in 2005 één van de bovenste twee appartementen kocht waren de onderste twee inmiddels samengevoegd en waren er dus 4 appartementen. Ik bezat van 2005 tot 2009 het appartement boven aan de straat. Daarin hing het oude gaffelrad nog steeds. Met dat rad werden vroeger de goederen op gehesen en neergelaten. Later verhuisde ik naar de achterkant naar een iets minder authentiek appartement maar wel met supermooi uitzicht. De VVE waar ik natuurlijk toen ook deel van uitmaakte is oprecht begaan met het pand en nderhoud het uitstekend en daar waar mogelijk worden verbeteringen aangebracht. Noordenbergstraat 11 is een supermooi pand waarin modern wooncomfort samengaan met een autenthiek monument uit één van de mooiste binnensteden van Nederland. Wil je interieurfoto's zien of heb je interesse om te gaan wonen in dt mooie pand, kijk dan eens op Funda......
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pakhuis met gedeeltelijk in natuursteen gedekte klokgevel, in jaarankers gedateerd 1612 in Deventer

Fors onderkelderd pand met gepleisterde lijstgevel, in jaarankers gedateerd 1621

Noordenbergstraat 9
Deventer
Fors onderkelderd pand met gepleisterde lijstgevel, in jaarankers gedateerd 1621. Op begane grond en verdieping vensters met omlijstingen en..

Klein onderkelderd pand onder schilddak

Noordenbergstraat 13
Deventer
Klein onderkelderd pand onder schilddak. Rechte, gedeeltelijke gepleisterde gevel, nieuwe pui. Hijsbalk XVII/XVIII.

Gemetselde bogen en een keienbestrating tussen de monumenten Noordenbergstraat 15 en 17

Kranensteeg 1
Deventer
Gemetselde bogen en een keienbestrating tussen de monumenten Noordenbergstraat 15 en 17.

Huis met in- en uitgezwenkte topgevel met vijf door geprofileerde natuurstenen platen gedekte pinakels

Kranensteeg 1
Deventer
Huis met in- en uitgezwenkte topgevel met vijf door geprofileerde natuurstenen platen gedekte pinakels. Hijskap. Bakstenen tandlijsten. Vens..

Onderkelderd huis met trapgevel, door jaarankers gedateerd 1634

Noordenbergstraat 6
Deventer
Onderkelderd huis met trapgevel, door jaarankers gedateerd 1634. De treden gedekt met geprofileerde natuurstenen platen; topmakelaar op kraa..

Kaart & Routeplanner