Watertoren in Deventer

Nijverheid Industrie

7413DL Deventer

Architect: J.A. Mulock Houwer

(1 recensie)

Beschrijving van Watertoren

De in 1892 gebouwde watertoren in neo-renaissance-stijl. Ontwerp: J.A. Mulock Houwer, destijds gemeente-architect te Deventer. Uit paars-rode baksteen opgetrokken toren, 53 meter hoog, rustend op een onderbouw van basaltblokken en uitgerust met een uitkragend z.g. Intze-reservoir; het geheel bekroond door puntdak met aardig gedetailleerde dakkapellen, belegd met shingles, koepelvormige lantaarn belegd met leien en een balustrade en windvaan in de vorm van een zeemeermin. Verlevendiging van het metselwerk door o.a. natuurstenen cordonlijsten, speklagen, sluitstenen en consoles; toepassing van siermetselwerk in de velden der gedrukte ontlastingsbogen; de verschillende deur- en vensteropeningen liggen iets terug in het muurvlak. Gesmede sierankers; gedenksteen met opschrift en datering 31 mei 1892. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (1)

Watertoren
5
Recensie door: ()
De watertoren van Sélestat in de Elzas is in 1906 gebouwd naar voorbeeld van de watertoren in Deventer.