Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige Mariakerk in Deventer

Kerkelijk Gebouw

Nieuwe Markt 35
7411PC Deventer
Overijssel


Beschrijving van Voormalige Mariakerk

De voormalige Kerk van O.L. Vrouw. Hoog bouwwerk op rechthoekige grondslag, gedekt door zadeldak en gelegen in het westelijk verlengde van de noorderzijbeuk van de Lebuinuskerk, is de zuiderzijbeuk van de XV/XVI Mariakerk. In de dichtgemetselde vensters de oorspronkelijke harnassen. Van het schip bestaan sedert XVIIIb/c nog slechts de pijlers, scheibogen en een deel van het opgaand muurwerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12700
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Mariakerk (Deventer)
Op de voorgrond de Sacrementskapel en woonhuizen, dan de zuidbeuk van de Mariakerk en op de achtergrond de toren van de Lebuïnuskerk
Op de voorgrond de Sacrementskapel en woonhuizen, dan de zuidbeuk van de Mariakerk en op de achtergrond de toren van de Lebuïnuskerk
Plaats Deventer
Coördinaten 52° 15′ NB, 6° 9′ OL
Gebouwd in 13e eeuw
Gesloopt in 1591 (sluiting)
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  12700, 12698
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Mariakerk, ook wel de Onze-Lieve-Vrouwekerk genoemd, is een voormalige kerk in Deventer. De kerk maakte vanaf eind 13e eeuw deel uit van de toen gebouwde Maria- en Lebuïnusbasiliek. Ze was in tegenstelling tot de kapittelkerk van Sint Lebuïnus, als parochiekerk bestemd voor de burgerij. Begin 16e eeuw is de parochiekerk afgesplitst van de kapittelkerk, naast de Grote Kerk gewijd aan Lebuïnus werd een nieuwe Mariakerk gebouwd. De zijbeuken van beide kerken kwamen min of meer in elkaars verlengde te liggen. Lange tijd is er een doorgang geweest tussen beide kerken. Aan de zijde van het Grote Kerkhof werden de zogenoemde Maagdenhuisjes gebouwd als de huisvesting van alleenstaande vrouwen.

Buiten gebruik

Na het Beleg van Deventer in 1578 door Rennenberg, kwamen de calvinisten aan de macht in Deventer. Voor hen waren vier kerken te veel. Naast de Lebuïnus- en Mariakerk, beschikte Deventer ook over de Broederenkerk en de Bergkerk. In 1591 werd besloten om de Mariakerk aan de eredienst te onttrekken en er waren plannen om de kerk te slopen. Die zijn ten slotte deels uitgevoerd, de noorderzijbeuk is afgebroken, daar zijn woningen voor in de plaats gekomen. De Sacramentskapel is blijven staan, maar kreeg een andere bestemming, er is sinds de tweede helft van de twintigste eeuw een horecaonderneming in gevestigd. Het schip is ontdaan van het dak en dient nu als binnenplaats. De zuiderzijbeuk bestaat nog en is lange tijd in gebruik geweest als arsenaal, terwijl ook de brandweer er haar materialen kwijt kon. Sacramentskapel, zuidbeuk en Maagdenhuisjes zijn beschermd als rijksmonument.

Huidig gebruik

De kerk is eigendom van de gemeente Deventer en wordt geëxploiteerd door de Stichting Mariakerk. Incidenteel zijn er activiteiten.

Zuidgevel met Maagdenhuisjes ook wel Stovenzetsterhuisjes genoemd

Monumenten in de buurt van Voormalige Mariakerk in Deventer

Woonhuis naast Mariakerk

Nieuwe Markt 34
Deventer
Inleiding WOONHUIS in 1892 in eclectische stijl gebouwd, naar ontwerp van J.D. Gantvoort. In het huis bevinden zich onderdelen van de Sacra..

Voormalige Sacramentskapel

Nieuwe Markt 33
Deventer
Restant van de v.m. Sacramentskapel, welke eertijds met het momenteel afgebroken aansloot op de beide westelijke traveeën van de Mariakerk...

Modern pand met mogelijk resten van de Mariakerk

Nieuwe Markt 32
Deventer
Modern pand, van belang door de mogelijke aanwezigheid van resten van muurwerk en fundamenten van de noordbeuk van de Mariakerk.

Tweetal 16e-eeuwse panden in de 18e eeuw samengevoegd onder schilddak en voorzien van gecombineerde kroonlijst met trigliefenconsoles

Nieuwe Markt 30
Deventer
In oorsprong twee XVI PANDEN, overeenkomend met het links aansluitend viertal, XVIII samengevoegd onder schilddak en voorzien van gecombinee..

Onderkelderd pand met ingezwenkte lijstgevel

Grote Kerkhof 34
Deventer
Onderkelderd pand met 19e eeuwse ingezwenkte lijstgevel; blijkens het hoge voorhuis in de kern ouder. De gepleisterde tuitgevel aan de achte..

Kaart & Routeplanner