Meer dan 63.000 rijksmonumenten


D'swarte cat in Deventer

Woonhuis

Korte Assenstraat 9
7411JP Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1689


Beschrijving van D'swarte cat

Pand bestaande uit eenlaags voorhuis en smaller, ingekort achterhuis met verdieping. Onder een deel van het voorhuis bevindt zich een kelder met troggewelven op gordelbogen, onder het achterhuis een tongewelf. De gepleisterde trap(voor)gevel draagt ankers in de vorm van het jaartal 1689 en een gevelsteen met een kat en het onderschrift: "D'SWARTE CAT". De treden zijn gedekt met geprofileerde, natuurstenen platen; de klokvormige bekroning met natuurstenen aanzetvoluten. Onderpui met twee gekoppelde schuifvensters en dubbele bedrijfsdeur; ter plaatse van de zolder twee en op vlieringniveau een schuifvenster met 2 x 2 ruiten. Aan de plaats, in de bakstenen zijgevel van het achterhuis draagt sporen van oorspronkelijke, kleine vensters met segmentbogen en bevat op de b.g. een ten dele dichtgemetseld kloostervenster. Het voorhuis heeft een 15de-eeuws casco met eiken balken en spanten, voorzien van gesneden telmerken, en hergebruikte 14de-eeuwse sporen. De tuitgevel van het achterhuis (XVIA, eiken balklagen en spanten, oudere sporen) is gebouwd over de voormalige achtergevel van het voorhuis. Op de begane grond bevinden zich achter de werkplaats aan de straat naast een doorlopende gang resp. een kantoor met schouw, een tussenruimte met bedstede en een achterkamer met schouw en kastenwand en plafond (alles ca. XIXm). In het achterhuis op de begane grond de wand van een 18de- eeuwse bedstede met panelen en een schouw met witte tegels uit dezelfde tijd. Op de verdieping bevindt zich hier een 16de-eeuwse, kleine schouw met wangen en stookvloertje en toegevoegde paarse, ornamentele tegels (XIXm). Pand met bijzondere topgevel en een ten dele onderkelderde oude structuur daterend uit de 14de t/m de 19de eeuw, opgebouwd uit een eenlaags voorhuis gekoppeld aan een achterhuis met verdieping; beide delen hebben oude vloer- en kapconstructies alsmede bijzondere interieurstukken. Pand van belang vanwege architektuur- en bouwhistorische betekenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12649
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van D'swarte cat in Deventer

Op een hoek gebouwd winkel /woonhuis

Korte Assenstraat 15
Deventer
Inleiding Op een hoek gebouwd WINKEL /WOONHUIS uit 1901, naar ontwerp van J.D. Gantvoort. Het ontwerp is uitgevoerd in rijk gedetailleerde ..

Winkel-woonhuis, aan drie zijden vrijliggend, met gepleisterde lijstgevel.

Grote Poot 19
Deventer
Aan drie zijden vrijliggend, naar de Assenstraat toe zich versmallend onderkelderd pand met gepleisterde lijstgevel. Dakkapel. Twaalfruits s..

Huis met gepleisterde lijstgevel

Grote Poot 15
Deventer
Huis met gepleisterde lijstgevel. XXa winkelpui. Gaper. Aan de achterzijde, (Korte Assenstraat tussen nrs 8 en 10 in) gepleisterde afgeknott..

Onderkelderd huis met gepleisterde lijstgevel

Grote Poot 14
Deventer
Onderkelderd huis met gepleisterde lijstgevel. Winkelpui. XIX.

De Rozijnenkorf. Huis met rijk van beeldhouwwerk voorziene halsgevel. Winkelpui uit 1900. Na een grote brand in 2002 geheel gerenoveerd

Assenstraat 4
Deventer
Huis met rijk van beeldhouwwerk voorziene halsgevel, versierd met twee pilasterstellingen van de ionische orde, bekroond door driehoekig fro..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)