Landshuis in Deventer

Grote Kerkhof 2
7411KT Deventer

(1 recensie)

Beschrijving van Landshuis

Het landhuis, eertijds stadsherberg, thans politiebureau. Pand met forse, in de top 1637 gedateerde trapgevel van baksteen met overvloedig gebruik van natuursteen. De gevel verticaal en horizontaal (5 lagen) geleed door geblokte lisenen en strakke friezen, rustend op de gebeeldhouwde kopjes van de ontlastingsbogen der kruisvensters. De grote trappen van de top voorzien van voluten en hoekobelisken en eindigend met een door een boogfronton gedekte beeldnis met beeld van een krijger, het stadswapen vasthoudend. Aan de begane grond middenpoort en twee zijpoorten, alle voorzien van rijk gebeeldhouwde natuurstenen omlijstingen met cartouches en obelisken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (1)

Landshuis
4
Recensie door: ()
De vermelde datering van de topgevel (1637) is niet juist. Vanaf de balustrade van de Lebuinuskerk is te zien dat het laatste cijfer als Z geschreven is. De onderste streep van dat getal is van benedenaf niet te zien door de brede overstekende lijst. De echte datering van de topgevel moet dus zijn 1632