Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landshuis in Deventer

Gebouw

Grote Kerkhof 2
7411KT Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1632

(1 recensie)

Beschrijving van Landshuis

Het landhuis, eertijds stadsherberg, thans politiebureau. Pand met forse, in de top 1637 gedateerde trapgevel van baksteen met overvloedig gebruik van natuursteen. De gevel verticaal en horizontaal (5 lagen) geleed door geblokte lisenen en strakke friezen, rustend op de gebeeldhouwde kopjes van de ontlastingsbogen der kruisvensters. De grote trappen van de top voorzien van voluten en hoekobelisken en eindigend met een door een boogfronton gedekte beeldnis met beeld van een krijger, het stadswapen vasthoudend. Aan de begane grond middenpoort en twee zijpoorten, alle voorzien van rijk gebeeldhouwde natuurstenen omlijstingen met cartouches en obelisken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12555
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Landshuis
4
Recensie door: ()
De vermelde datering van de topgevel (1637) is niet juist. Vanaf de balustrade van de Lebuinuskerk is te zien dat het laatste cijfer als Z geschreven is. De onderste streep van dat getal is van benedenaf niet te zien door de brede overstekende lijst. De echte datering van de topgevel moet dus zijn 1632
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landshuis in Deventer

Stadhuis

Grote Kerkhof 4
Deventer
Het Stadhuis. Een omvangrijk bouwwerk, bestaande uit een rechthoekig door schilddak (met leien) gedekt voorgedeelte met brede representatiev..

In oorsprong twee panden met kelders en tuitgevels aan achterkant

Polstraat 2
Deventer
In oorsprong twee panden, beide onderkelderd en met tuitgevel aan achterzijde en aan de zijde van het Grote Kerkhof verbonden door een geple..

Hereeniging, Voormalig Atheneaem Illustre

Grote Poot 2
Deventer
"De Hereeniging". Fors onderkelderd rechthoekig pand onder een rondlopend schilddak. De brede gepleisterde lijstgevel vertoont in het midden..

Grote of St. Lebuïnuskerk

Grote Kerkhof 42
Deventer
De Grote of St. Lebuinuskerk. HALLENKERK uit eind XV/begin XVI, gebouwd op de funderingen en met gebruikmaking van delen van het opgaande we..

Onderkelderd huis met lijstgevel

Polstraat 10
Deventer
Onderkelderd huis met lijstgevel; de lijst voorzien van modillons en eierlijst. Strekken boven vensters en kelderlichten. Moderne deuromlijs..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)