Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand onder schilddak gedekt met pannen in Deventer

Woonhuis

Engestraat 8
7411LD Deventer
Overijssel


Beschrijving van Pand onder schilddak gedekt met pannen

Een in de kern 17e eeuws pand onder schilddak gedekt met pannen. Pand is gedeeltelijk onderkelderd; 15e eeuwse kelder met dwarse segmentboogvormige gewelven op gordelbogen, die in het midden rusten op pijlertjes met afgeschuinde hoeken. De kelder behoort nog tot het oude complex van de Broeders des Gemene Levens, 19e eeuwse voorgevel afgesloten door brede geprofileerde lijst; schuifvensters (op verdieping 6-ruits) dubbele neo-renaissance deur met smeedijzeren deurposten. Achtergevel afgesloten met kroonlijst; 6-ruitsschuifvensters. Het pand vormt een geheel met Engestraat 2-4. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12545
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Pand onder schilddak gedekt met pannen in Deventer

Fors L-vormig hoekpand met hoofdgevel aan de Stromarkt

Engestraat 2
Deventer
Fors L-vormig hoekpand met hoofdgevel aan de Stroomarkt. Schoorstenen op de hoeken van het hoog oprijzend schilddak. Dakkapellen met segment..

Onderkelderd huis met tuitgevel voorzien van vlechtingen

Nieuwstraat 6
Deventer
Onderkelderd huis met tuitgevel voorzien van vlechtingen. In de top hijskap en zolderluik. Schuifvensters van eerste verdieping met strekken..

Huis met gepleisterde klokgevel

Engestraat 19
Deventer
Huis met gepleisterde klokgevel. Moderne winkelpui. XVIII-XIX.

Huis met gepleisterde lijstgevel

Stromarkt 13
Deventer
Huis met gepleisterde lijstgevel. Moderne winkelpui. XVII-XIX.

Huis uit 18e eeuw met tuitgevel voorzien van vlechtingen

Nieuwstraat 8
Deventer
Onderkelderd huis met tuitgevel voorzien van vlechtingen en een geprofileerde natuurstenen plaat op de top. Hijskap en zolderluik. XVIII.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pand onder schilddak gedekt met pannen in Deventer

Foto's (4)