Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groote- of Heilige Geestgasthuis in Deventer

Woonhuis

Brink 69
7411BW Deventer
Overijssel


Beschrijving van Groote- of Heilige Geestgasthuis

Onlangs gerestaureerd laatgotisch pand met twee ronde pinakels op de uiterste hoeken en drie overhoekse pinakels op de rechthoekige gevelbekroning. De vensters der eerste verdieping zijn opnieuw voorzien van kruiskozijnen en zijn met de ontlastingsbogen gelegen in verdiepte geprofileerde korfboognissen. Boven de waterlijst zijn de vier kruiskozijnen van de zolderverdieping eveneens gelegen in geprofileerde boogvelden met een afsluiting in de vorm van gekruiste rondbogen, met punt aangevuld tot Tudorboog. Ronde zoldervensters in de zijtraveeen en in het bovenstuk van de top. Kelderlichten met geprofileerde natuurstenen omlijstingen. Y-ankers. De begane grond gerestaureerd in XVIII trant met door roeden verdeelde schuifvensters. Geprofileerde natuurstenen dorpels. Aan de achterzijde eenvoudige topgevel met vlechtingen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12518
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groote- of Heilige Geestgasthuis in Deventer

Huis met pilastergevel op natuurstenen plint

Brink 72
Deventer
Huis met pilastergevel op natuurstenen plint. Getoogde en geprofileerde dakkapel met wangstukken. Strekken. Topschoorsteen op voorschild van..

Woonhuis

Brink 73
Deventer
Inleiding WOONHUIS naar ontwerp van W. te Riele uit 1894. Het pand is een voorbeeld van de, in deze rijk gedetailleerde vorm voor Deventer ..

Huis met gepleisterde lijstgevel

Brink 74
Deventer
Huis met gepleisterde lijstgevel. Ronde vensters op tweede verdieping. Winkelpui. XVII-XIX.

Huis met zeven traveeën brede pilastergevel van de ionische orde

Brink 68
Deventer
Huis met zeven traveeën brede pilastergevel van de ionische orde. Schilddak evenwijdig aan de straat met twee dakkapellen voorzien van drie..

Huis met lijstgevel

Brink 75
Deventer
Huis met lijstgevel. Hijsbalk. Op tweede verdieping het venster geflankeerd door twee verdiepte rechthoekige velden. Winkelpui.

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)