Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waag in Deventer

Gebouw

Brink 57
7411BV Deventer
Overijssel


Beschrijving van Waag

De Waag. Aan het zuideinde van de Brink gelegen, vrijstaand rechthoekig gebouw van twee verdiepingen op een hoog basement en een met leien gedekt zadeldak achter een omlopende balustrade. Het gebouw is aan de hoeken voorzien van achtzijdige arkeltorens. Aan de noordwesthoek een van de grond af oprijzende achtzijdige traptoren en een op de voortop van het aan de voorzijde terugwijkende schilddak geplaatste dakruiter. Rijke gedetailleerde architectuur met overvloedig gebruik van natuursteen. Aan de noordzijde tegen de smalle voorgevel aangelegd, een door kolommen en gewelven gedragen en door balustrades omgeven bordes, toegankelijk via flankerende trappen. Bordes en opgang voorzien van balustrades met staande en liggende gebeeldhouwde leeuwen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12508
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Waag
De Waag
De Waag
Locatie Brink 56, Deventer
Oorspr. functie Waag
Huidig gebruik Museum
Start bouw 1528
Bouw gereed 1531
Bouwstijl Laatgotisch
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 12508
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Waag is een waaggebouw op de Brink in de binnenstad van Deventer. Het is het oudste waaggebouw in Nederland dat als zodanig werd gebouwd.

Het is een laatgotisch gebouw met drie bouwlagen, een traptoren, een klok en drie spitstorentjes. Het werd gebouwd van 1528 tot 1531. In 1643 werd aan de voorzijde een laat maniëristisch bordes gebouwd met drie zuilen. Aan weerskanten zijn trappen. Het gebouw was als waag in gebruik tot 1862, hierna werd er onder meer een school in gevestigd.

Bij de opgang naar het het bordes zitten twee zandstenen leeuwen en de gevel is onder meer versierd met de reliëfstenen Kiek in de Pot en Morgenster, die herinneren aan de dreigende versterkingen van de hertog van Gelre aan de overzijde van de IJssel. Aan de gevel hing eeuwen lang een koperen ketel uit 1434 waarin valsemunters levend in de olie werden gekookt. Dit overkwam onder anderen in 1434 de muntmeester van de heer van Batenburg op beschuldiging van valsmunterij. Een recente conditiecheck wees uit dat het niet meer verantwoord was de koperen ketel buiten te laten hangen. Sinds 2017 is de ketel daarom verplaatst naar het voorportaal van de waag en daar vrijblijvend te bezichtigen. De gaten die te zien zijn in de ketel werden er in 1813 door schietgrage soldaten van het bezettende Napoleontische leger in geschoten.

Het gebouw staat scheef, het is circa 80 cm uit het lood. Daarom werd het in de jaren negentig van nieuwe fundering voorzien.

Museum

Vanaf 1915 is in de Waag een museum gevestigd. Sinds 2015 heet het museum 'Museum De Waag', voorheen 'Historisch Museum Deventer'. Naast belangrijke stukken uit de Deventer historische collectie zijn er wisselende tentoonstellingen met een specifiek thema te zien. Deze worden georganiseerd door de organisatie Deventer verhaal.

Externe link


Monumenten in de buurt van Waag in Deventer

Huis met gepleisterde rechte gevel

Brink 54
Deventer
Huis met XIX gepleisterde rechte gevel. Gootlijst op consoles. Pui gemoderniseerd. XVII-XIX.

De Drie Haringen

Brink 55
Deventer
Huis genaamd "In de drie haringen", aan voor- en achterzijde gedateerd 1575. Aanzienlijk, aan drie zijden vrijstaand, pand met hoog zadeldak..

Pand waarvan het voorste gedeelte gedekt wordt door een dwars schilddak, waarop aan de achterzijde een fors zadeldak met eindschild aansluit

Brink 34
Deventer
Pand waarvan het voorste gedeelte gedekt wordt door een dwars schilddak, waarop aan de achterzijde een fors zadeldak met eindschild aansluit..

Huis met pilastergevel op natuurstenen plint

Brink 72
Deventer
Huis met pilastergevel op natuurstenen plint. Getoogde en geprofileerde dakkapel met wangstukken. Strekken. Topschoorsteen op voorschild van..

Onderkelderd hoekpand met gepleisterde lijstgevel

Brink 37
Deventer
Onderkelderd hoekpand met omstreeks 1860/1870 gepleisterde lijstgevel; de schuifvensters van de verdieping hebben luiken; daarboven drielich..

Kaart & Routeplanner