Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Drie Haringen in Deventer

Woonhuis

Brink 55
7411BV Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1575


Beschrijving van De Drie Haringen

Huis genaamd "In de drie haringen", aan voor- en achterzijde gedateerd 1575. Aanzienlijk, aan drie zijden vrijstaand, pand met hoog zadeldak tussen topgevels. De voorgevel boven de begane grond verticaal door pilasters en horizontaal door lijsten in lagen geleed; de top versierd met natuurstenen rolwerk en bekroond door driehoekig fronton met schilddragend leeuwtje. Verder natuursteen verwerkt voor de speklagen en in de ontlastingsbogen. Kruisvensters, evenals de zolderlichten met luiken behangen. Achtergevel eveneens door natuurstenen lijsten horizontaal geleed en de top bekroond door driehoekig fronton. Vensters met kruiskozijnen, met ontlastingsbogen en behangen met luiken. In de zijgevel een groot zolderhijsluik en smalle vensters, behangen met luiken en met natuurstenen middendorpel. Kelder overdekt door twee gemetselde tongewelven. De gelijkstraatse verdieping met insteek. Spiltrap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12507
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Drie Haringen in 1959

De Drie Haringen is een rijksmonument aan de Brink te Deventer. Het ligt achter de Waag en is daar door een smal straatje van gescheiden.

In 1567 kocht het in de haringhandel rijk geworden lid van het Schonevaardersgilde Herbert Dapper het pand aan. Hij liet het in 1575 verbouwen in een mengeling van Duitse en Vlaamse stijlen. De bestaande gevels dateren voor een belangrijk deel uit die tijd. Het Schonevaardersgilde voerde een wapen met daarop drie gekroonde haringen. Dapper sierde er de gevel van zijn woon- en pakhuis mee. Op een gevelsteen valt nog de oorspronkelijke naam van het huis In di drie vergulde herick te lezen.

De leden van het Schonevaardersgilde dreven handel met Skåne (Schone), tegenwoordig in Zweden, maar vroeger in Denemarken gelegen. Op de heenreis bracht men er per schip laken, wijn en zout. De retourvracht bestond voornamelijk uit haring. In Deventer werd die niet ver van het huis van Dapper gerookt aan de Bokkingshang.

Sinds 1932 was het huis in gebruik bij het Historisch Museum Deventer. Aanvankelijk als expositieruimte, maar later werden er kantoren en andere museumfaciliteiten in gevestigd. Na een gemeentelijke reorganisatie in 2014 en de verkoop van het pand door de gemeente, is het niet meer als zodanig in gebruik. De grote kelder, die een stuk onder de bestrating van de Brink doorloopt, herbergt bijzondere bouwkundige elementen van afgebroken historische Deventer gebouwen. In 2015 verkocht de gemeente Deventer het rijksmonument aan een ondernemer.

Het pand was in 2011 het 92e Delfts blauwe huisje in een serie promotiemateriaal van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij.


Monumenten in de buurt van De Drie Haringen in Deventer

Huis met gepleisterde rechte gevel

Brink 54
Deventer
Huis met XIX gepleisterde rechte gevel. Gootlijst op consoles. Pui gemoderniseerd. XVII-XIX.

Huis met gepleisterde lijstgevel

Brink 58
Deventer
Huis met gepleisterde lijstgevel. Dakkapel met halfronde bekroning. XVIII-XIX.

Huis met lijstgevel

Brink 53
Deventer
Huis met lijstgevel. Dakkapel. Strekken. In de middentravee op de verdiepingen pakhuisluiken. Hijsbalk in dak boven linkergevel. Moderne win..

Huis met gecementeerde lijstgevel

Brink 59
Deventer
Huis met gecementeerde lijstgevel. Dakkapel met driehoekig fronton. XVIII-XIX.

Huis met gepleisterde rechte gevel

Brink 50
Deventer
Huis met gepleisterde rechte gevel. Dakkapel met wangstukken. Begane grond cafe pui. XIX-XX pleistering. XVIII-XIX.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)