Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bolwerksmolen in Deventer

Molen

Bolwerksweg 6
7419AA Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1863


Beschrijving van Bolwerksmolen

Molen. Windzaagmolen De Bolwerksmolen. Achtkantige bovenkruier met stelling, bouwjaar 1863. Onderstuk van hout, kap met riet gedekt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12467
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Bolwerksmolen
Augustus 2007
Augustus 2007
Basisgegevens
Plaats Deventer
Bouwjaar 1863
Type Stellingmolen
Functie Zaagmolen
Bestemming  het zagen van hout voor particulieren en natuurbeheerders
Monumentnummer  12467
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal:  Molens
De Bolwerksmolen bij hoogwater in 1883

De Bolwerksmolen is een zaagmolen in Deventer op de westelijke oever van de IJssel, vlak bij de Wilhelminabrug. De molen werd in 1968 ingeschreven in het register van rijksmonumenten.

Geschiedenis

De molen werd gebouwd in 1863 gebouwd door de gebroeders Elfrink. De houten achtkantige, bovenkruier met stelling staat op een vierkante onderbouw met zaagschuur en heeft een sleephelling voor het uit het water trekken van de boomstammen. De stelling zit op een hoogte van 5,60 m. De eigenaar is sinds 1967 de gemeente Deventer. De exploitatie van de molen gebeurt door de Stichting Bolwerksmolen. Molenaar is sinds 2002 Ber Fort.

In het begin van de 21e eeuw bleek de molen dusdanig verzakt, dat een ingrijpende anderhalf jaar durende restauratie noodzakelijk was. De molen werd geheel gedemonteerd, heipalen werden in de grond gebracht en een nieuwe fundering geplaatst. Daarna kon de molen weer worden opgebouwd. De romp en de kap kregen eveneens een opknapbeurt. Sinds voorjaar 2007 kan de molen zijn werk weer doen en draaien de wieken als vanouds.

Techniek

De molen heeft drie zaagramen, die zowel door de wind als met een elektromotor aangedreven kunnen worden. De zagen zijn 60 cm lang en de zaagramen 80 cm breed. De zaagslede is 10,90 m lang.

Het gevlucht heeft op de binnenroede fokwieken met steekborden. De buitenroede is Oudhollands opgehekt. De gelaste roeden zijn in 2006 gemaakt door het molenmakersbedrijf Vaags uit Aalten. De binnenroede met nummer 136 is 22,40 m en de buitenroede met nummer 135 is 22,50 m lang.

De 6,25 meter lange, gietijzeren bovenas stamt uit 1872 en is gegoten door de fabrikant De Prins van Oranje te 's Hage. De 6 m lange, gietijzeren krukas is 6,5 cm dik en draait in vijf lagers, die gesmeerd worden met behulp van staufferpotten. De slag van de kruk is 46 cm.

Op de krukas zit niet alleen het krukwiel maar ook een wiel dat via een aandrijfriem de winderij aandrijft. Daarnaast zit er een tandwiel op de krukas voor de kettingaandrijving met behulp van de elektromotor.

De kap van de molen draait op een Engels kruiwerk en wordt gekruid met een kruilier.

De molen wordt gevangen (geremd) met een Vlaamse vang, die bediend wordt met een wipstok.

Overbrengingen

  • Het bovenwiel heeft 59 kammen en een steek van 12,5 cm.
  • De bovenbonkelaar heeft 32 kammen en de onderbonkelaar 44 kammen. De steek van de onderbonkelaar is 10 cm.
  • Het krukwiel heeft 38 kammen.
  • De overbrengingsverhouding van bovenas naar krukas is 1:2,13

Fotogalerij


Monumenten in de buurt van Bolwerksmolen in Deventer

Bolwerkshof

Bolwerksweg 10
Deventer
Bolwerkshof. Vrijstaand witgepleisterd huis onder laag dak; verhoogde middenpartij met ingang. Ter plaatse bakstenen resten van een der beid..

IJsselhotel

Worp 2
Deventer
IJsselhotel. Gepleisterd gebouw, uit het 3e kwart van de 19e eeuw, op H-vormige plattegrond in de late neo-classicistische trant. Het voorst..

Deel middeleeuwse stadsmuur (buitenring)

Achter de Muren Duimpoort 56
Deventer
Gedeelten van de 14e eeuwse buitengordelmuur gelegen tussen Achter de Muren Duimpoort 56 en 72.

Het huis op de stadstuinen

Achter de Muren Duimpoort 56
Deventer
Omschrijving Woonhuis op rechthoekige grondslag opgetrokken in bepleisterde baksteen over één bouwlaag met souterrain onder een met oud H..

Woonhuis met resten oude stadsmuur

Achter de Muren Duimpoort 52
Deventer
Omschrijving Woonhuis op kwartcirkelvormige grondslag over twee bouwlagen opgetrokken in bepleisterde baksteen onder een met oud Hollandse ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (29)

Alle 29 foto's weergeven