Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Torens Sint-Nicolaas- of Bergkerk in Deventer

Kerkelijk Gebouw

Bergkerkplein 14
7411EN Deventer
Overijssel

(1 recensie)

Beschrijving van Torens Sint-Nicolaas- of Bergkerk

Twee torens, elk met vier tufstenen romaanse geledingen, van gotische verhoging van baksteen en als bekroning een slanke, met leien gedekte spits. De vlakken geleed door lisenen en rijen van togen. De vierde torengeleding heeft aan elke zijde gekoppelde galmgaten; de bakstenen topgeleding enkele, daarboven dubbele galmgaten. Klokkenstoel met klok van G. Schimmel, 1694, diam.112 cm. In de koekoek hangt tevens een klok. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12416
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Torens Sint-Nicolaas- of Bergkerk
5
Recensie door: ()
De Sint-Nicolaas- of Bergkerk in Deventer is een van oorsprong Romaanse kruisbasiliek.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Nicolaaskerk
Bergkerk
Bergkerk vanuit Bergstraat gezien
Bergkerk vanuit Bergstraat gezien
Plaats Deventer
Denominatie Rooms-katholiek
Coördinaten 52° 15′ NB, 6° 10′ OL
Gebouwd in 1198-1209
Gewijd aan Nicolaas van Myra
Architectuur
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Romaans
Afbeeldingen
Het orgel in 2002
Het orgel in 2002
Zicht op Deventer met de Bergkerk
Zicht op Deventer met de Bergkerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Nicolaas- of Bergkerk in Deventer is een van oorsprong romaanse kruisbasiliek en bevindt zich op een oude rivierduin in het Bergkwartier.

Bouw en verbouwingen

De Bergkerk werd gebouwd in de jaren 1198-1209, vlak bij het toenmalige Deventer havenkwartier. Ze is in de bloeitijd van de Hanzestad gesticht door Norbertijnen uit het Westfaalse Varlar (nabij Coesfeld). De kerk, een romaanse kruisbasiliek, werd aan Sint-Nicolaas gewijd, de beschermheilige van de schippers. Het gebouw vertoont veel gelijkenis met kerken uit de Oostzeelanden. Het werd ingewijd door de bisschop van Lijfland.

In de 15e eeuw onderging de Bergkerk diverse verbouwingen waardoor deze een laatgotisch karakter kreeg. Zo zijn de twee karakteristieke torenspitsen in die periode gebouwd (het onderste deel van de torens is nog wel oorspronkelijk).

In 1580 ging de kerk over in de handen van de protestanten; het gebouw was vanaf toen van de Nederduits Gereformeerde Kerk. Het interieur werd, zoals gebruikelijk, direct ontdaan van de katholieke kenmerken. De wand- en gewelfschilderingen verdwenen onder een laag witkalk.

Restauraties en heden

Tijdens een ingrijpende restauratie van 1915 tot 1924, geleid door Wolter te Riele, werden de oude schilderingen weer blootgelegd en gerestaureerd. De schilderingen op de oostwand van het oude romaanse dwarsschip stammen uit de vroege 13e eeuw.[1] In 1967 werd de kerk door het kerkbestuur voor het symbolische bedrag van 1 gulden verkocht aan de gemeente Deventer die zo de verantwoordelijkheid voor het kostbare onderhoud op zich nam. In 2010 werden er aan de torens van de kerk opnieuw herstelwerkzaamheden uitgevoerd.

Het huidige orgel werd in de jaren 1841-1843 gebouwd door de Deventenaar Johann Heinrich Holtgräve. Tegenwoordig wordt de Bergkerk gebruikt voor exposities, bijeenkomsten en concerten. Klimaatbeheersing en beveiliging voldoen anno 2016 aan de normen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Legende

Er is een legende die beschrijft hoe tot de bouw van de Bergkerk zou zijn gekomen. Twee Deventer zussen, Martha en Beatrix, waren onder de indruk van een ridder die in Deventer was gekomen. Zij streden beide om de gunst van deze man. Beatrix trouwde uiteindelijk met de ridder, terwijl ze Martha alleen achterliet. Martha liet daarop de kerk met de twee torens bouwen, de een iets hoger dan de ander, aangezien beide zusters ook in lengte verschilden. Dit zou het vermeende verschil in hoogte tussen de beide westtorens verklaren.

"Ter nagedachtenis aan de liefde van mijn zuster en mij, wil ik van mijn geld een kerk doen bouwen op den berg. Twee torens zullen erop worden gebouwd, de een iets groter dan de ander, twee kinderen van één vader gelijk, en onafscheidelijk. Zoo zal eeuwig blijven de gedachte aan onze liefde en na onzen dood althans zullen er twee zusters zijn, die elkaar niet verlaten."[2]


Monumenten in de buurt van Torens Sint-Nicolaas- of Bergkerk in Deventer

Sint-Nicolaas- of Bergkerk

Bergkerkplein 14
Deventer
De Bergkerk, eertijds St. Nicolaaskerk. Gotische basiliek; koor en omgang XV A, schip en zijbeuken XVB. De beide twee traveeën diepe kapell..

Huis met zadeldak tussen twee topgevels

Kerksteeg 12
Deventer
Huis met zadeldak tussen twee topgevels. In de linkse ter weerszijden van het rookkanaal spitsbogige vensternissen met gotische bakstenen st..

Gotisch huis met geknikte topgevel aan de kerksteeg

Bergkerkplein 2
Deventer
Gotisch huis met geknikte topgevel aan de Kerksteeg. De topgevel, afgewerkt met vlechtingen, heeft pinakels. Lateien en ontlastingsbogen van..

Poortje Meyershof

Bergkerkplein 7
Deventer
Poortje Meyershof. Natuurstenen poortomlijsting in klassicistische trant. Hoekrozetten in de zwikken van de geprofileerde boog. Cartouche in..

Huis met rechte gevel onder schilddak

Bergstraat 53
Deventer
Huis met rechte gevel onder schilddak. Oorspronkelijk hoog voorhuis; zolderluik gedeeltelijk boven de gootlijst uitstekend en voorzien van h..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)