Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Burgerweeshuis in Deventer

Gebouw

Bagijnenstraat 9
7411PT Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1859


Beschrijving van Burgerweeshuis

Burgerweeshuis. In neo-classicistische stijl opgetrokken, 1859 gedateerd, gepleisterd gebouw, bestaande uit twee in elkaars verlengde gelegen, door een poortje met dubbele pilasters en tympaan verbonden ondiepe vleugel met schilddaken, lijstgevels cordonband en typische vensteromlijstingen. Loodrecht op de achterzijde van de rechtervleugel een derde onderkelderde vleugel onder schilddak met midden paviljoen, dakkapel met omlijsting. Op consoles tegen de gevel zes beelden van weeskinderen (XVII-XVIII). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12414
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Burgerweeshuis
Vooraanzicht Burgerweeshuis
Vooraanzicht Burgerweeshuis
Locatie Deventer
Oorspr. functie weeshuis
Huidig gebruik poppodium
Bouw gereed 1859
Verbouwing 1984
Bouwstijl neoclassicistisch
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 12414
Architect C.M. Storm van 's Gravesande
M. van Harten
Eigenaar Gemeente Deventer
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Burgerweeshuis is een poppodium in de Nederlandse stad Deventer, gevestigd aan de Bagijnenstraat. Het beschikt over drie zalen, een café en oefenruimtes in de kelder.

Geschiedenis

Het gebouw is in neoclassicistische stijl gebouwd in 1859 op de plek van het oude bagijnhof. Het werd ontworpen door C. M. Storm van 's Gravesande en M. van Harten. Het weeshuis voor kinderen van grootburgers en halfburgers was al in 1560 opgericht en rond 1815 naar deze locatie verhuisd. De binnenplaats is vanaf de Bagijnenstraat te betreden via een poort uit 1846. Op de binnenplaats staat een gietijzeren pomp uit 1846, gegoten door de Deventer ijzergieterij Nering Bögel en aan de gevel daar staan twee beeldjes van negentiende-eeuwse wezen opgesteld.[1]

De laatste wezen vertrokken in 1930 uit het gebouw. Het deed daarna nog dienst als bejaardenhuis en stond vervolgens langdurig leeg. In 1981 werd het door jongeren ten behoeve van hun activiteiten gekraakt en in 1984 officieel verbouwd tot open jongerencentrum. Sinds 1994 is het vooral in gebruik als poppodium.[2]

Activiteiten

Het Burgerweeshuis heeft een grote zaal met ruimte voor ongeveer 520 mensen en twee bars. Veel bekende bands, dj's en andere acts hebben opgetreden in het Burgerweeshuis. Vanuit het buitenland waren dat onder andere Sepultura, Soundgarden, Bill Wyman, Willy DeVille, Southside Johnny, Turbonegro, Xzibit, Calexico en Madrugada.

Vanuit eigen land stonden Ilse DeLange, John Coffey , Johan, Bettie Serveert, Osdorp Posse, Within Temptation, Doe Maar, Racoon, Kyteman, Moke, Room Eleven en Spinvis in het Burgerweeshuis.

Het burgerweeshuis heeft meerdere danceconcepten, bijvoorbeeld Dirk Deluxe en Deventer Dub Sessions. Ook is er de dubstepavond Klub Dub en voor de techno/house luisteraar zijn er Deksels en 9.23. Voor de 25+'ers is er Mehrfaut, waarbij alleen 80's en 90's hits worden gedraaid. Variërend van lokale dj's tot internationaal bekende dj's als: Grandmaster Flash, Dr. Lektroluv, Don Diablo en Jeff Mills

Elke woensdagavond zijn er optredens in het café met singer-songwriters, Americana bandjes of lokaal talent. Onder andere Dayna Kurtz heeft een van haar eerste optredens in Nederland in het Burgerweeshuis Café gespeeld. Ook Blaudzun heeft eerst in het café gespeeld voordat hij de grote zaal uitverkocht.

Ook het Science Café Deventer vindt plaats in het Burgerweeshuis. Science Café is een ontmoetingsplek voor iedereen die is geïnteresseerd in wetenschap. Sinds begin 2008 krijgt het Deventer publiek de mogelijkheid om in debat te gaan met wetenschappers. Deze avonden worden vaak gepresenteerd door James van Lidth de Jeude (voormalig burgemeester van Deventer) en muzikaal begeleid door een band.

Externe link


Monumenten in de buurt van Burgerweeshuis in Deventer

Huis met trapgevel. De vensters der verdiepingen hebben natuurstenen dorpels en ontlastingsbogen. Gerestaureerde pui

Bagijnenstraat 5
Deventer
Huis met trapgevel, bekroond door topmakelaar op kraagsteen; voluten als hoekvullingen in de bovenste treden. De treden afgedekt met natuurs..

Huis met gepleisterde klokgevel

Engestraat 19
Deventer
Huis met gepleisterde klokgevel. Moderne winkelpui. XVIII-XIX.

Stappenconvent Grote en Voorster Gasthuis

Bagijnenstraat 17
Deventer
Stappenconvent. (Grote en Voorster Gasthuis) Gepleisterd eclectisch gebouw op L-vormige plattegrond, gebouwd in 1858. De beide vleugels hebb..

Huis met trapgevel, door muurankers gedateerd 1645

Nieuwstraat 25
Deventer
Huis met trapgevel, door muurankers gedateerd 1645. Top met geprofileerde natuurstenen waterlijsten en dito platen op de treden en bekroond ..

Huis uit 18e eeuw met tuitgevel voorzien van vlechtingen

Nieuwstraat 8
Deventer
Onderkelderd huis met tuitgevel voorzien van vlechtingen en een geprofileerde natuurstenen plaat op de top. Hijskap en zolderluik. XVIII.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)