Sint-Willibrorduskerk (Deurne) in Deurne

Bouwjaar: 11e eeuw en later

Beschrijving van Sint-Willibrorduskerk (Deurne)

R.K. Kerk van St. Willebrordus. Gotische kruisbasiliek met vijf- zijdig gesloten koor en westtoren. Omstreeks 1460 het koor en het transept gebouwd aan een ouder schip en een vlak opgaande toren uit omstreeks 1400. De kerk onderging in 1557 reparaties na stormschade, opnieuw in 1619. Tijdens de naasting in 1648 werd een deel van de inventaris een reeks heiligenbeelden uit omstreeks 1500 en een marianum, naar de kerk van Venray overgebracht, waar zij thans nog zijn. 1737 torenbrand, waarna een lagere spits gebouwd. In 1801 de kerk aan de rooms-katholieken overgedragen; in 1881-82 ingrijpende restauratie door P.J.H. Cuypers waarbij van het schip alleen de kolommen en scheibogen in een nieuw, hoger schip met bredere zijbeuken, behouden werden. Het koor en dwarspand zijn overkluisd door net- en stergewelven, waarvan die in de noordarm pas in 1881 aangebracht na instorting van het oorspronkelijke, eenvoudiger gewelf. Grote spitsboogvensters in de sluitgevels van het transept. Thans in restauratie, waarbij onder het schip muurwerk van een romaanse kerk en overblijfselen van het oxaal (?) gevonden zijn, tegen de transeptgevels inwendig sporen van muurschilderingen en oude, dichtgemetselde toegangen. Een klok met als opschrift: F.HENRICUS PETERS PRIOR CONVENTUS SANC'TI NICOLAI VENLONAE 1720 (prior van het St. Nicolaasklooster te Venlo - ALEXIUS IULLIEN ME FECIT; in reliëf een Kruisiging, Maria en St. Nicolaas en het wapen van het klooster. Van oorsprong tweeklaviers orgel gemaakt door F.C. Smits in 1838. In 1881 omgebouwd en uitgebreid door L.A. van Nistelrooy en A. Kuyte. In 1954 gerestaureerd en uitgebreid door fa. Elbertse. Klokkenstoel met gelui bestaande uit vier klokken waarvan een klok van Joseph Petit, 1742, diam. 125 cm, en een klok van A. Jullien, 1720, diam. 53 cm en twee moderne klokken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)