Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watermolen (Deurne), gelegen aan het beekje De Vlier in Deurne

Molen

Haageind 62
5750AA Deurne
Noord Brabant

Bouwjaar: 1631 (jaartalankers), maar het huidige gebouw schijnt uit 1690 te dagtekenen


Beschrijving van Watermolen (Deurne), gelegen aan het beekje De Vlier

Waterradmolen aan het beekje de Vlier. De jaarankers gevel 1631, maar het huidige gebouw schijnt uit 1690 te dagtekenen. In 1816 buiten werking gesteld, toen in het dorp een standaardmolen gebouwd werd (in 1926 gesloopt). Onder de rand van het pannendak bakstenen consoles van een verdwenen kroonlijst. Strekken boven de vensters, die ramen met kleine roedenverdeling hebben. Segmentbogen over het water. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12368
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
(watermolen)
De watermolen bij het Klein Kasteel te Deurne, 23 maart 2003
De watermolen bij het Klein Kasteel te Deurne, 23 maart 2003
Basisgegevens
Plaats Deurne
Waterloop Vlier
Bouwjaar 1631
Type watermolen
Kenmerken Onderslag watermolen
Functie oorspronkelijk korenmolen
Oorspronkelijk gebruik  Het malen van graan
Huidig gebruik  Woning
Monumentnummer  12368
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

Aan het Haageind in Deurne staat naast het Klein Kasteel een bakstenen watermolen over de beek Vlier, vroeger als Bakelse Aa aangeduid, welke molen doorgaans als watermolen wordt benoemd en geen specifiekere naam kent. De oudste vermelding van een watermolen op deze locatie dateert uit 1387. De nieuwbouw van deze molen, vermoedelijk kort daarvoor, volgde op een verhuizing van de heer van Deurne van het Kerkeind, waar een watermolen bij het blokhuis op Ter Vloet stond, naar het Haageind. Behalve de watermolen moet destijds ook het Klein Kasteel zijn verrezen. Het huidige gebouw van de watermolen stamt uit 1631, blijkens jaarankers in de zijgevel. Beweringen van H.N. Ouwerling hebben ertoe geleid dat in veel toeristische informatie het foutieve jaartal 1690 wordt genoemd. Voor die datering bestaan echter geen schriftelijke bewijzen. In 1816 werd de watermolen buiten gebruik gesteld, na de voltooiing van een windmolen in het dorp. In de 20e eeuw werd het opslaggedeelte van de watermolen afgebroken en het industriële gedeelte gerestaureerd. Tegenwoordig wordt de watermolen gebruikt als woonhuis en het Klein Kasteel als gastenverblijf. Er draait sinds enige decennia weer een schoepenrad in de molen. Het industriële binnenwerk is echter nagenoeg verdwenen. Wel zijn in het pand nog vele andere historische details bewaard gebleven, zoals vloeren, luiken en een sluismechaniek.Monumenten in de buurt van Watermolen (Deurne), gelegen aan het beekje De Vlier in Deurne

Klein Kasteel (ook "Oud Huis")

Haageind 60
Deurne
Klein Kasteel. Oorspronkelijk residentie van de heren van Deurne en "het hoff van Doirne" geheten; later in allerlei andere handen, meestal ..

Kasteelboerderij Gedekt met een rieten dak met voet van pannen; houten kruiskozijnen

Haageind 61
Deurne
Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype; rieten dak met voet van pannen; houten kruiskozijnen; jaarankers 1804.

Ruïne Groot Kasteel (ook "Huis te Deurne")

Haageind 37
Deurne
KASTEEL. Omstreeks 1460 vv. door de heren van Deurne gebouwd en bewoond. In 1651, met de heerlijkheid Deurne, gekocht door Rogier van Leerda..

Holten's Molen: ronde bakstenen beltmolen zonder wieken

Veldstraat 39
Deurne
Ronde bakstenen beltmolen uit 1890, zonder wieken.

De Wan: voormalige pastorie, gebouwd in de vorm van een groot landhuis onder dwars zadeldak met hoekschoorstenen en dakruiter

Kerkstraat 17
Deurne
Groot landhuis, blijkens gedenksteen uit 1852, onder dwars zadeldak met hoekschoorstenen en dakruiter; kroonlijst met tandlijst; ingang met ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)