Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met dwars schilddak en eenvoudige gepleisterde gebosseerde lijstgevel in Delft

Woonhuis

Vrouwjuttenland 20
2611LC Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van Pand met dwars schilddak en eenvoudige gepleisterde gebosseerde lijstgevel

Pand met dwars schilddak en eenvoudige gepleisterde gebosseerde lijstgevel. XIX A. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12244
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Het bosseren (bossering, bossage, gebosseerd) is het bewerken van stenen op zodanige manier dat de zichtbare kant van de steen in een muur ruw behakt wordt. Door bossering krijgt een gevel of zuil een fors, rustiek uiterlijk.

Van oorsprong komt het bosseren van natuursteen van de Romeinen en later komt dit ook voor in romaanse en renaissancistische gebouwen, daar ook wel Rustica genoemd. Aanvankelijk zijn het bosseringen in natuursteen, later werd dit ook in pleisterwerk toegepast. Bosseringen worden vooral toegepast in de plint, op de hoeken en soms ook als band.

Een afgeleide van het ruwe behakken zijn bosseringen met bepaalde motieven en patronen, waarbij de willekeur aan behakkingen ontbreekt.Monumenten in de buurt van Pand met dwars schilddak en eenvoudige gepleisterde gebosseerde lijstgevel in Delft

Pand met dwars schilddak en eenvoudige gepleisterde lijstgevel

Vrouwjuttenland 16
Delft
PAND met dwars schilddak en eenvoudige gepleisterde lijstgevel. XIX A.

Gerend pandje op de hoek van de Vlouw. Gepleisterde gevels; aan de voorzijde een topgevel met ingezwenkte zijkanten

Vrouwjuttenland 15
Delft
Gerend pandje op de hoek van de Vlouw, 17e of 18e eeuw. Gepleisterde gevels; aan de voorzijde een topgevel met ingezwenkte zijkanten.

Trapgevel in het midden van een aantal oude panden, onder het warenhuis samengetrokken, met geblokte, korfbogige ontlastingsbogen op door consoles ged ..

Vrouwjuttenland 11
Delft
In het midden van een aantal oude panden, onder het warenhuis samengetrokken, een trapgevel, gedateerd 1606, met geblokte, korfbogige ontlas..

Drapeniersbrug

Drapeniersbrug over Rietveld bij Vrouwjuttenland
Delft
Over het water van het Rietveld, bij het Vrouw Juttenland. Gemetselde boogbrug (XVIII?) met lantaarn. Balusterleuningen.

Pand met dwars schilddak en kroonlijst, waaronder vier lod

Vrouwjuttenland 31A
Delft
PAND met dwars schilddak en kroonlijst, waaronder vier Lod.XIV-consoles. In de verdiepingsvensters twaalfruitsschuiframen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)