Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kruithuis in Delft

Militair Object

Schiekade 2
2627BL Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 1660
Architect: Pieter Post


Beschrijving van Kruithuis

V.m. Generaliteits kruitmagazijn. Zuidelijk van de stad aan de westelijke oever van de Schie gelegen complex, gebouwd in 1660 naar ontwerpen van Pieter Post. Slanke poorttoren, waarin een water- en landpoort gecombineerd zijn. Boven de doorgang het gebeeldhouwde wapen van Holland. Rechts en links van de poort eenvoudige bijgebouwen onder schilddaken. De eigenlijke kruitpakhuizen zijn twee eenvoudige, bakstenen bouwwerken op vierkante plattegrond, gedekt door schilddaken. Zij zijn omgeven door een groot waterbassin. In de poorttoren een rijk gebeeldhouwde schouw met wapen van Holland uit de bouwtijd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12167
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kruithuis
Kruithuis Delft in 2004
Kruithuis Delft in 2004
Locatie Schiekade
Oorspr. functie Kruithuis
Huidig gebruik Scouting
Bouw gereed 1660
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 12167
Architect Pieter Post
Eigenaar Gemeente Delft
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Kruithuis aan de Delftse Schie is een voormalig opslagpand voor buskruit in de plaats Delft, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Tegenwoordig doet het dienst als onderkomen voor de scoutingregio Delfland. Het Kruithuis werd in 1660 ver buiten de stadsmuren van de stad Delft gebouwd na de Delftse donderslag, de ramp met het oude kruithuis in 1654.

Het is gebouwd naar een ontwerp van Pieter Post en bestaat uit een poortgebouw met het wachthuis Kortegaard, verbasterd vanuit de Franse naam 'Corps de Garde' en een pak- en kuiphuis, waar het buskruit werd gewogen en verpakt. De twee kruittorens staan in het midden van de vijver. Het complex is ommuurd en van een slotgracht voorzien. Oorspronkelijk waren beide torens met elkaar verbonden door middel van twee valbruggen en een eilandje, die nu verdwenen zijn.

De beide toegangen tot de torens zijn voorzien van een tweetal dubbele deuren. De binnenste deuren zijn bedekt met koperen platen. Al het hang-en-sluitwerk is van koper om vonkvorming tegen te gaan. In de torens kon 400.000 pond kruit opgeslagen worden. De beide torens en het pak- en kuiphuis hebben een gemetseld gewelf en hebben aanzienlijk dikkere muren dan het gewelf zelf. Bij een eventuele ontploffing zou het dak de lucht in gaan en de muren blijven staan, waardoor er aan de omgeving veel minder schade zou worden aangericht. Aan de voorkant is een grote stenen brug, zodat het mogelijk is met een vaartuig het complex vanaf de Schie in te varen. Het poortgebouw is versierd met een fors wapen van de Staten Generaal. In de opkamer boven in het poortgebouw is een houten schouw aanwezig met daarboven eveneens in hout, het wapen van de Staten-Generaal. Het complex werd gebouwd in de stijl van het Hollands classicisme en is nog steeds in zeer goede staat. De aanlegsteigers bij de kruittorens zijn gereconstrueerd in de originele vorm.

Vanaf 1964 is het Kruithuis het onderkomen van de regio Scouting Delfland. In de westelijke kruithuistoren is het onderkomen van studentenstam De Delftsche Zwervers gevestigd. In de oostelijke toren zijn enkele spelonderdelen gevestigd van scoutinggroep Willem de Zwijger uit Delft. Het complex heeft overnachtingsmogelijkheid voor 74 personen. Het Kruithuis wordt voornamelijk gebruikt door jeugd- en jongerengroepen en scholen. De gemeente Delft is formeel eigenaar van het monument en voert controle uit op het onderhoud via de Monumentenwacht. Tot 1995 was het Kruithuis tevens het onderkomen van de studentenroeivereniging Proteus-Eretes.

De N470, de belangrijkste invalsweg voor zuidelijk Delft loopt vlak langs het Kruithuis en is hiernaar Kruithuisweg genoemd. De brug in deze weg over de Schie heet Kruithuisbrug.

Externe links


Monumenten in de buurt van Kruithuis in Delft

Hammenpoort

Rotterdamseweg 155
Delft
Hammenpoort. Inrijpoort van hofstede. Renaissancevormen. 1608.

Hammenwoning: vrijstaande woning

Rotterdamseweg 155
Delft
Inleiding Het vrijstaande WOONHUIS behorende tot de boerenhofstede "Hammenwoning" is in de huidige vorm in 1926-1927 tot stand gekomen, in ..

Hammenwoning: schuur ten noordoosten van de boerderij

Rotterdamseweg 155
Delft
Inleiding SCHUUR uit omstreeks 1900, behorende bij het complex "Hammenwoning". De schuur bevindt zich ten noordoosten van de boerderij. O..

Hammenwoning: karnschuur (ten zuidoosten van woonhuis)

Rotterdamseweg 155
Delft
Inleiding KARNSCHUUR uit de zeventiende eeuw, behorende bij het boerderijcomplex "Hammenwoning". De karnschuur bevindt zich ten zuidoosten ..

Hammenwoning: vierroeden hooiberg

Rotterdamseweg 155
Delft
Inleiding HOOIBERG, behorende bij het boerderijcomplex "Hammenwoning". De hooiberg bevindt zich ten oosten van het woonhuis. Omschrijving..

Kaart & Routeplanner