Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Roos in Delft

Molen

Phoenixstraat 112
2611AK Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 1679


Beschrijving van De Roos

Korenmolen "De Roos". Monumentale stellingmolen met rond gemetselde molenlichaam op achthoekige voet. Vermoedelijk daterend uit XVIIIa. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12159
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Roos
De Roos (oktober 2005)
De Roos (oktober 2005)
Basisgegevens
Plaats Delft
Coördinaten 52° 1′ NB, 4° 21′ OL
Bouwjaar 1679
Type stellingmolen
Kenmerken Ronde stenen molen op zeskante stenen onderbouw
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op vrijwillige basis
Monumentnummer  12159
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Detailkaart
De Roos (Delft)
De Roos (Delft)
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Roos is de laatst overgebleven molen van de vijftien windmolens die er ooit op de stadswallen van Delft hebben gestaan. De molen doet dienst als korenmolen en draait geregeld.

Geschiedenis

De eerste vermelding van een molen, op de huidige plaats aan de Phoenixstraat, dateert uit 1352 onder de naam Gasthuismolen. Destijds had de molen een houten bovenkant, deze werd in de achttiende eeuw vervangen door een stenen variant.

Wanneer de stellingmolen in zijn huidige vorm werd gebouwd, is niet bekend maar dit moet voor 1727 hebben plaatsgevonden.

Restauratie

In de jaren 80 werd geconstateerd dat de molen scheef begon te staan door verzakkingen vanwege bemaling, een gedempt water dat zich naast de molen bevond en afgravingen. De stichting "Molen de Roos" begon een drie jaar durende inzamelingsactie voor een restauratie. Na restauratiewerkzaamheden werd op 28 september 1990 de molen feestelijk geopend door Prins Claus. Op de zolder van de molen bevindt zich de permanente tentoonstelling "Delftse windmolens". Er is ook een winkel voor meelproducten gevestigd.

Tunnelbouw

1rightarrow blue.svg Zie ook: Willem van Oranjetunnel

In verband met de aanleg van de spoortunnel werd in december 2009 De Roos voor de periode van de constructie van de tunnel overgedragen aan ProRail. In eerste instantie werd de fundering van de molen versterkt in de vorm van een gewapend betonnen plaat onder de molen en zijn aanbouw. Deze betonnen plaat werd gedragen door 45 stalen palen. Op 4 juli 2012 werd de molen een meter omhooggetild op deze stalen palen om tunnelbouw mogelijk te maken. Hierna werd de grond onder de betonnen plaat verwijderd en de draagconstructie van de tunnel (in feite het dak van de tunnel) aangebracht. Op 12 december 2012 werd de molen weer neergelaten en staat sindsdien op het dak van de tunnel. In 2013 werden de tijdelijk verwijderde wieken van de molen weer aangebracht en 4 september 2013 kreeg Vereniging De Hollandsche Molen, eigenaar sinds 1926, de molen weer onder haar beheer. In de molen wordt sinds januari 2015 weer gemalen.

De molen is te bezoeken als de blauwe wimpel uit is, vaste draaidagen zijn donderdag en zaterdag.

Externe linkMonumenten in de buurt van De Roos in Delft

Aan de voet van de molen muldershuis met tuitgevel, verdieping en roedenverdeling uit de bouwtijd. Naast het muldershuis aanbouw onder lessenaarsdak

Phoenixstraat 111
Delft
Aan de voet van de molen muldershuis (XVIII) met tuitgevel, verdieping en roedenverdeling uit de bouwtijd. Naast het muldershuis aanbouw ond..

Bagijnetoren

Phoenixstraat 85
Delft
Bagijnentoren. Een halfrond gesloten, bakstenen vestingtoren, bekroond door een schilddak tegen puntgevel. Bouwtijd XVIa; gerestaureerd 1950..

Pand onder schilddak en met eenvoudige lijstgevel. In de verdieping zesruits-schuiframen

Bagijnhof 112
Delft
Pand onder schilddak en met eenvoudige lijstgevel (XIXA). In de verdieping zesruits-schuiframen.

Maria en Ursulakerk

Bagijnhof 21
Delft
Oud Katholieke Kerk. Schuilkerk uit 1743 achter moderne voorgevel. Inwendig rijk stucwerk in vormen, die herinneren aan Daniel Marot. Invent..

Kosterswoning

Bagijnhof 21
Delft
Inleiding KOSTERSWONING met toegang tot de achtergelegen Oud-katholieke kerk, met voorgevel uit 1881 in de stijl van de Neo-Gotiek en gebou..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Roos in Delft

Foto's (18)

Alle 18 foto's weergeven