Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Artilleriemagazijn in Delft

Kerkelijk Gebouw

Kantoorgracht 76
2611PE Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 1671


Beschrijving van Artilleriemagazijn

V.m. "Artillery ofte Geschut Magazyn van Hollandt". Voordien was het hier het Clarissenklooster. Complex van pakhuizen (1671), waarvan de lange vleugel aan het plein bestaat uit twee evenwijdig lopende loodsen, gedekt door zadeldaken tussen puntgevels. Tweelichtskozijnen onder ontlastingsbogen. Drie inrijpoorten met blokken in de omlijsting, boven de middelste het wapen van Holland met kanonslopen. Aan de achterzijde een poortje met het jaartal 1671. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12151
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Artilleriekazerne
Kazernegebouw
Kazernegebouw
Locatie Paardenmarkt, Delft
Oorspr. functie Kazerne
Huidig gebruik Zorginstelling
Start bouw 1845
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 525321
Afbeeldingen
Artilleriemagazijn met hek (uit 1671)
Artilleriemagazijn met hek (uit 1671)
Poort artilleriemagazijn
Poort artilleriemagazijn
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Artilleriemagazijn en -kazerne zijn twee bouwwerken aan de paardenmarkt in de plaats Delft, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Beide objecten zijn erkend als rijksmonument.

Kazerne

De voormalige artilleriekazerne werd gebouwd in 1845 en verhoogd in 1863. De kazerne was in militair gebruik tot 1927. Het bouwwerk is gedeeltelijk gesloopt en gerenoveerd (waarbij de voorgevel intact is gebleven). Tegenwoordig in gebruik door een zorginstelling.

Magazijn

Het stenen magazijn van de Staten van Holland en West-Friesland dateert uit 1671. De verschillende uitbreidingen dateren uit de 17e tot 19e eeuw. Het toegangshek komt uit de voormalige affuitmakerij aan de Houttuinen (ca. 1790) en werd in 1989 geplaatst.

Externe linkMonumenten in de buurt van Artilleriemagazijn in Delft

Artilleriekazerne

Paardenmarkt 84
Delft
Inleiding KAZERNE van het type infanteriekazerne uit 1845 in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, vermoedelijk naar ontwerp van Cornelis Ze..

Sint-Huybrechtstoren

Oostplantsoen 140
Delft
Huibrechtstoren. Vestingtoren (XVIa), waarvan het metselwerk verlevendigd door natuurstenen banden. Het schilddak sluit aan de stadszijde aa..

Centrale Bibliotheek

Doelenstraat 137
Delft
Inleiding Bij het TU-complex Binnenstad behorende UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK van de Technische Hogeschool, genoemd Centrale Bibliotheek, van ..

Hoekpand Paardenmarkt, huis onder hoog schilddak, dat met de lange zijde aan de Paardenmarkt ligt en aan de voorzijde een gepleisterde trapgevel

Paardenmarkt 46
Delft
HOEKPAND Paardenmarkt. Huis onder hoog schilddak, dat met de lange zijde aan de Paardenmarkt ligt en aan de voorzijde een gepleisterde trapg..

Pandje met gesausde trapgevel

Paardenmarkt 46
Delft
Pandje (XVII) met gesausde trapgevel.

Kaart & Routeplanner