Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hofje van Pauw (of Hofje van Van der Dussen) in Delft

Gebouw

Paardenmarkt 56
2611PD Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 1707


Beschrijving van Hofje van Pauw (of Hofje van Van der Dussen)

Hofje van Dirck van der Dussen. Poortgebouw met verdieping en zadeldak tussen puntgevels, gedateerd 1707. Rond de uitgestrekte hof drie huisjes met twintigruitsschuiframen. Regentenkamer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12150
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Woningen in het Hofje van Pauw
Poortgebouw Hofje van Pauw aan de Paardenmarkt

Het Hofje van Pauw is een van de vier overgebleven hofjes in de stad Delft, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Vroeger waren er zeven hofjes. Het Hofje werd in 1707 gebouwd, op verzoek van het testament van Elisabeth Pauw, de dochter van de Delftse burgemeester Jacob Pauw, die een jaar eerder overleed. Ze was weduwe van Johan van der Dussen en daarna van (neef) Dirck van der Dussen, beiden ook burgemeester.

Het hofje was bedoeld voor arme of behoeftige personen of families. Het hofje bestaat uit acht huisjes, vier op een rij aan de oostzijde en vier op een rij aan de westzijde met een plein ertussen.

Binnentuin

In 2007 werd de binnentuin van het Hofje van Pauw opnieuw ingericht. De grond bleek vervuild.

Huidige functie

Vandaag de dag worden de huisjes verhuurd aan de organisatie Ipse de Bruggen voor mensen met een verstandelijke of meervoudige handicap. In het Hofje van Pauw wonen in 2007 achttien bewoners onder begeleiding.

Externe link


Monumenten in de buurt van Hofje van Pauw (of Hofje van Van der Dussen) in Delft

Pandje met eenvoudige trapgevel, opgetrokken in ijsselsteen

van der Mastenstraat 39
Delft
Pandje met eenvoudige trapgevel, opgetrokken in IJsselsteen (XVII).

Hoekpand Paardenmarkt, huis onder hoog schilddak, dat met de lange zijde aan de Paardenmarkt ligt en aan de voorzijde een gepleisterde trapgevel

Paardenmarkt 46
Delft
HOEKPAND Paardenmarkt. Huis onder hoog schilddak, dat met de lange zijde aan de Paardenmarkt ligt en aan de voorzijde een gepleisterde trapg..

Pandje met gesausde trapgevel

Paardenmarkt 46
Delft
Pandje (XVII) met gesausde trapgevel.

Hofje van Gratie

van der Mastenstraat 24
Delft
Hofje van Gratie. Langgerekt blok van eenvoudige woningen van begane-grond met doorlopend zadeldak, waarop acht schoorstenen. Zesdelige schu..

Pand voorzien van hoge trapgevel met natuurstenen banden, geblokte ontlastingsbogen en in de top een blind oeil-de-boeuf in natuurstenen omlijsting. G ..

Verwersdijk 164
Delft
Hoge trapgevel (XVIIB) met natuurstenen banden, geblokte ontlastingsbogen en in de top een blind oeil-de-boeuf in natuurstenen omlijsting. G..

Kaart & Routeplanner


Foto's (32)

Alle 32 foto's weergeven