Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Meisjeshuis in Delft

Gebouw

Oude Delft 116
2611CG Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 1769


Beschrijving van Het Meisjeshuis

Meisjeshuis. Statig gebouw met eenvoudige lijstgevel, waarin middenrisaliet. Hardstenen plint met getoogde keldervensters. Deurpartij met gesneden deuren en bovenlicht, waarboven opzetstuk met rococo-decoratie, 1769, geflankeerd door twee meisjesbeelden, gesigneerd S.J.Cressant 1769. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12089
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Entree, met rijkversierd bovenlicht
Groepsfoto, datum onbekend

Het Meisjeshuis is een gebouw in de stad Delft, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het pand bevindt zich aan de Oude Delft.

Weeshuis

Het Meisjeshuis was tussen 1578 en 1954 een weeshuis voor halfwezen meisjes uit hervormde gezinnen. De meisjes moesten minimaal nog één levende ouder hebben. Het huidige pand dateert van 1769. Daarvoor stond op dezelfde plek een Heilige Geestzusterhuis, dat bij de grote stadsbrand in 1536 verloren ging. Het pand dat daarna werd gebouwd, kreeg in 1578 de functie van weeshuis. In 1767 werd ook dit gebouw afgebroken en werd in 1769 de ‘nieuwbouw’ geopend, in Lodewijk XV-stijl ontworpen door Nicolaas Terburgh.

Aanvankelijk ging het om 18 halfwezen, maar in het nieuwe pand was er ruimte voor 32 meisjes. De weesmeisjes moesten tussen de 6 en 10 jaar oud zijn als ze het weeshuis betraden, en van wettige geboorte zijn. De intrede was niet gratis; iedereen moest een bed met toebehoren of een pond Vlaams inbrengen, en bovendien een behoorlijk stel kleren inbrengen. Wanneer een pupil het Meisjeshuis verliet (meestal op de leeftijd van 18 jaar), kreeg ze haar erfdeel weer mee. Na hun achttiende gingen de meisjes meestal in een dienstbetrekking: daar werden ze tijdens hun verblijf in het weeshuis goed voor opgeleid met onderwijs in taal, rekenen, godsdienst, handwerken en koken. Iedere zondag bezochten de meisjes ’s ochtends en ’s middags de diensten in de nabijgelegen Oude Kerk, waar ze twee aan twee naartoe liepen. Na de kerk mochten ze een paar uur naar huis, naar de achtergebleven ouder en eventueel naar broers en/ of zusters die nog thuis woonden. De meisjes droegen een witte schort over hun zwarte jurk. De oudere meisjes droegen een half schort met een witte halsdoek.

Twintigste eeuw en verder

In de loop van de twintigste eeuw verloren weeshuizen geleidelijk hun functie. In 1954 waren er nog 15 meisjes over. Zij werden bij familieleden ondergebracht en het pand werd verkocht aan de gemeente. De opbrengst kwam ten goede aan de stichting Hulp aan Delftse Jongeren voorheen Het Meisjeshuis, die met de opbrengsten de traditie van jeugdzorg nog altijd voortzet. Ook is er een tijdje een etnografische verzameling te zien geweest, die nu in Museum Nusantara is ondergebracht. Verder heeft de gemeente Delft hier de afdeling Welzijn, Onderwijs en Cultuur gehuisvest. Nadat deze afdeling verhuisde, verkocht de gemeente in 2003 het pand terug aan de stichting die oorspronkelijk de weesmeisjes opving. De stichting stelde zich tot doel het pand te beheren vanuit een algemeen maatschappelijk doel.

In 2005 werd het Meisjeshuis na een verbouwing weer in gebruik genomen. Momenteel biedt het pand huisvesting aan Sociëteit 'Het Meisjeshuis' en Erfgoedhuis Zuid-Holland. Enkele zalen in het pand zijn vernoemd naar de eerste regentessen van het Meisjeshuis: Clara van Sparwoude, Ida van Leiden en Heiltje Florisdochter.

Externe linkMonumenten in de buurt van Het Meisjeshuis in Delft

Sint-Hippolytuskapel

Oude Delft 118
Delft
Kapel van het H. Geestzusterhuis. Eenbeukig laat-gotisch kerkje met tongewelf, waarop beschildering van Jacob Por. Kansel, afkomstig uit de ..

Jeronymusbrug

Nieuwstraat 1
Delft
Over het water van de Oude Delft bij de Nieuwstraat. Vernieuwd in 1924. Boogbrug met balusterhekken.

voormalige herenhuis ('Jongenshuis')

Oude Delft 137
Delft
Inleiding In 1892, in opdracht van advocaat W.F. van der Mandele, als WOONHUIS gebouwd pand. Het betreft een monumentaal herenhuis, dat is ..

Hoekpand Oude Delft met schilddak en gepleisterde gevels met imitatie-rusticawerk onder rechte kroonlijsten

Nieuwstraat 4
Delft
Hoekpand Oude Delft. Huis (XVII?) met schilddak en gepleisterde gevels met imitatie-rusticawerk onder rechte kroonlijsten. Oorspronkelijke d..

Patriciershuis met lijstgevel ter breedte van zes vensterassen

Oude Delft 141
Delft
Patriciershuis met lijstgevel (XVIIIc) ter breedte van zes vensterassen. Hardstenen plint met getoogde keldervensters, stoep met smeedijzere..

Kaart & Routeplanner


Foto's (20)

Alle 20 foto's weergeven