Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoekpand Breestraat onder schilddak. Voor en achtergevels onder rechte lijsten; IJsselstenen zij- en achtergevels. Deur met eenvoudige pilasteromlijsting en bovenlicht; Empireramen. Stoep met stoeppal .. in Delft

Woonhuis

Oude Delft 2
2611CC Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Hoekpand Breestraat onder schilddak. Voor en achtergevels onder rechte lijsten; IJsselstenen zij- en achtergevels. Deur met eenvoudige pilasteromlijsting en bovenlicht; Empireramen. Stoep met stoeppal ..

Hoekpand Breestraat (XVIII) onder schilddak. Voor en achtergevels onder rechte lijsten; IJsselstenen zij- en achtergevels. Deur met eenvoudige pilasteromlijsting en bovenlicht; Empireramen. Stoep met stoeppalen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12056
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Breestraat
Breestraat
Breestraat
Geografische informatie
Locatie       Binnenstad (Delft)
Coördinaten 52° 0′ NB, 4° 22′ OL
Begin Oude Delft
Eind Achterom
Lengte ca. 210 meter
Algemene informatie
Bestrating klinkers
Overig Monumenten
Detailkaart
Breestraat (Delft) (Centrum (Delft))
Breestraat (Delft)

De Breestraat is een winkelstraat in het centrum van de stad Delft, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De straat loopt vanaf de Oude Delft naar de Achterom. Zijstraten van de Breestraat zijn de Lange Geer (deze kruist de Breestraat), Korte Geer en de Koornmarkt. De Breestraat is ca. 210 meter lang. Aan deze eeuwenoude straat bevinden zich een tal van rijksmonumenten.

Geschiedenis

Aan de Breestraat 1 bevindt zich het voormalig "Huis Sasbout". Pieter Sasbout was burgemeester van Delft in de zestige jaren van de 16e eeuw. Sasbout stichtte in 1575 het "Hofje van Gratie" aan de Korte Geer. Later heeft hier ook ooit "Mienette Storm-van der Chijs" gewoond. Zij was een wereldreizigster, sociaal hervormster en een publiciste. Mienette was gehuwd geweest met Willem Storm, deze was predikant. Twee maanden naar haar huwelijk overleed predikant Storm en ging Mienette voor de rest van haar leven als de weduwe Storm door het leven. Mienette Storm was lid van de vrouwenvereniging ‘Dorcas’. Deze vereniging zag om naar behoeftige vrouwen alsook naar grote gezinnen die zij steun verleende. Een plaquette van haar hangt nog aan de gevel van de Breestraat 1.[1] Nu doet dit pand dienst als hotel onder de naam "Grand Canal".[2]

Fotogalerij


Monumenten in de buurt van Hoekpand Breestraat onder schilddak. Voor en achtergevels onder rechte lijsten; IJsselstenen zij- en achtergevels. Deur met eenvoudige pilasteromlijsting en bovenlicht; Empireramen. Stoep met stoeppal .. in Delft

Pand onder schilddak en met lijstgevel

Oude Delft 4
Delft
Pand onder schilddak en met lijstgevel (ca. 1800).

Fragment van een laat-gotische huis

Breestraat 1
Delft
Fragment van een laat-gotische huis (XVIA); waarvan de oostelijke vensterassen zijn afgebroken. De met een kroonlijst afgedekte gevel aan de..

Weesbrug

Breestraat 1
Delft
Over de Oude Delft bij de Breestraat. Gemetselde stenen boogbrug met ijzeren balusterleuningen en sluitsteen; 1573.

Terugspringend lid achter Oude Delft 2, dat met het oostelijk belendende in de rooilijn staande blok een geheel vormt. IJsselstenen lijstgevels, waari ..

Breestraat 2
Delft
Terugspringend lid achter Oude Delft 2, dat met het oostelijk belendende in de rooilijn staande blok een geheel vormt. IJsselstenen lijstgev..

Huis, met zadeldak tussen puntgevels. Parterre met verdieping; vijf vensterassen; middenrisaliet. De met een kroonlijst afgedekte, gepleisterde gevel. ..

Oude Delft 6
Delft
Huis, in oorsprong XVI, met zadeldak tussen puntgevels. Parterre met verdieping; vijf vensterassen; middenrisaliet. De met een kroonlijst af..

Kaart & Routeplanner