Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Museum Lambert van Meerten in Delft

Woonhuis

Oude Delft 199
2611HD Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 1893


Beschrijving van Museum Lambert van Meerten

Museum Lambert van Meerten. Huis uit 1893 achter curieus natuurstenen neo- renaissancegevel met weelderige detaillering. Hoog, dwars schilddak; stoep met hekken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12034
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Museum Lambert van Meerten in Delft.

Museum Lambert van Meerten was een Nederlands museum gevestigd in het voormalig woonhuis van de kunst- en antiekverzamelaar Lambert van Meerten te Delft. Het huis in neorenaissance-stijl staat aan de Oude Delft 199. Van Meerten liet het huis met de naam 'Oud Holland' in 1897 bouwen naar een ontwerp van zijn vrienden Adolf le Comte en Jan Schouten. Veel bouwelementen van het huis kwamen uit de verzameling van Lambert.

Van Meerten wilde na zijn dood het huis schenken aan de stad Delft op voorwaarde dat het een museum werd. Maar drie jaar voor zijn dood ging hij failliet. Na zijn faillissement werd de vereniging Huis Lambert van Meerten opgericht door Adolf le Comte en Jan Schouten. De vereniging had als doel het door Van Meerten beoogde museum alsnog te realiseren. Tijdens de openbare veiling kocht de stichting het huis en een groot deel van de inboedel. In 1907 droeg de stichting het huis en de inboedel over aan de stad Delft.

Op 16 oktober 1909 opende het museum voor het eerst zijn deuren voor het publiek. Op dat moment was Adolf le Comte directeur. Later werd hij opgevolgd door Ida Peelen. Zij zorgde er onder meer voor dat in 1920 de omvangrijke tegelverzameling van Jan Schouten aan de collectie werd toegevoegd.

De collectie bestond uit een historische collectie Delfts aardewerk, Hollandse tegels, Chinees porselein en zogenaamde 'bouwfragmenten'.

Museum Lambert van Meerten trok jaarlijks ongeveer 18.500 bezoekers.[1]

In 2013 werd het museum gesloten.[2] De collectie ging op in museum Prinsenhof. Het pand werd in 2016 verworven door de Vereniging Hendrick de Keyser.

Externe link


Monumenten in de buurt van Museum Lambert van Meerten in Delft

Deftig patriciershuis onder ten dele omlopend schilddak

Oude Delft 201
Delft
Deftig patriciershuis onder ten dele omlopend schilddak. Strakke lijstgevel (XVIIId) met middenrisaliet, bekroond door houten fronton, waari..

Conglomeraat van onderdelen onder afzonderlijke schilddaken

Oude Delft 197
Delft
Conglomeraat van onderdelen (XVII-XVIII) onder afzonderlijke schilddaken. Voorhuis achter monumentale lijstgevel van vier vensterassen (XVII..

Pand onder schilddak en met eenvoudige lijstgevel

Oude Delft 195
Delft
Pand onder schilddak en met eenvoudige lijstgevel (XIXa).

Pand van drie vensterassen, parterre en twee verdiepingen met dwars schilddak

Oude Delft 162
Delft
Pand van drie vensterassen, parterre en twee verdiepingen met dwars schilddak. Eenvoudige lijstgevel. (XIX A).

Pand ter breedte van drie vensterassen, parterre met twee verdiepingen

Oude Delft 158
Delft
Pand ter breedte van drie vensterassen, parterre met twee verdiepingen. Dwars schilddak. Eenvoudige, rijzige lijstgevel (ca. 1800). Getoogd ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)