Sint Agathaklooster - Prinsenhof in Delft

Oude Delft 173

Bouwjaar: ca. 1400 (gesticht)

Top 100 monument

Sint Agathaklooster - Prinsenhof

Delft, Sint Agathaklooster, Prinsenhof en Waalse Kerk: dit samenstel van historische gebouwen vertegenwoordigt in de geschiedenis van Delft en van Nederland meer dan alleen een gebouwde agglomeratie waarbinnen enkele binnenpleinen zijn gelegen. Al rond 1400 werd het Agathaklooster vermeld. Het huidige complex is via drie poortjes toegankelijk, waarvan er een uit 1658 dateert en waarboven een relief herinnert aan een van de vele bestemmingen, die het complex in de loop der eeuwen heeft gehad. In 1584 werd Willem van Oranje vermoord op de trap tussen de tegenwoordig geheten historische zaal (voorheen eetzaal) en de binnenplaats aan de zijde van de Oude Delft. De waarde van het complex is met name gelegen in zijn historische ensemblewaarde, maar niet in het minst vanwege de plaats die het is gaan innemen in de vaderlandse geschiedenis, waar een historische gebeurtenis heeft plaatsgevonden, die de geschiedenis van ons land blijvend heeft bepaald. Diverse historische gebouwen bevinden zich nog in een oorspronkelijke, afwisselende harmonie, waarbij markante verschijningsvorm en parcellering zijn overgeleverd.

Beschrijving van Sint Agathaklooster - Prinsenhof

St. Agathaklooster (Prinsenhof). Tegenover de Oude Kerk aan de Oude Delft gelegen complex van kloostergebouwen, gesticht ca. 1400 voor de Tertiarissen. Thans in gebruik als Stedelijk Museum. Ten Z.O. van het koor der kerk poortgebouw met stergewelf. Aansluitend hierbij de lange oostelijke vleugel met poortje (1658), waarboven reliëf betrekking hebbende op de saainering. Hierachter de oostelijke kloosterhof, aan de noord- en westzijde omsloten door kloostergebouwen met verdieping, hoge daken en gotische poortjes. Westelijk hiervan de tweede kloosterhof, waaraan de kapittelzaal, haaks op het westelijk kerkgedeelte, en aan de noordzijde de v.m. refter, op welks verdieping de "historische zaal", met gotische kraagstenen, twee schouwen (midden XVII) en zolderbeschildering door L. Bramer, 1668. In het verlengde van de refter de "Camer van Charitaten", waarin regentenkamer met schout (1682) en oud meubilair, toegangelijk vanuit de Schoolstraat door drie poortjes boven een waarvan Charitasrelief door Nicholas Stone (1614). Ten Zuiden van de kloosterkerk (twee achttiende-eeuwse panden (Oude Delft 177)), waarvan het noordelijke tegen de kerk is aangebouwd en een poortdoorgang bezit, welke toegang geeft tot het met kastanjes beplante St. Agathaplein. Aan de oostzijde van dit plein (nrs. 2/2a) een huis (XIXA) met verdieping, zadeldak en negenruitsschuiframen. De zuidelijke wand van het plein wordt in beslag genomen door een in oorsprong 16e eeuws (?) langwerpig gebouw met gepleisterde gevels en verdieping met hoog zadeldak, aan de Phoenixstraat afgesloten door een eenvoudige puntgevel. Dit gebouw genummerd St. Agathaplein 3, 4, 5, 7. Vensters met vijftienruitsschuiframen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)