Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waalse kerk (Kapel van het St.-Agathaklooster) in Delft

Kerkelijk Gebouw

Oude Delft 177
2611HB Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1470


Beschrijving van Waalse kerk (Kapel van het St.-Agathaklooster)

Waalse Kerk. De kloosterkerk, gebouwd ca. 1470 als dubbelkapel heeft een vijfzijdige koorsluiting en een slanke dakruiter. Inwendig in het westelijke gedeelte onder het tongewelf muurstijlen met gesneden apostelbeelden. Tegen de westgevel kloostergang met verdieping, waarnaast veelhoekige traptoren met spits. Ten noorden van het koor sacristie met stergewelven. Inventaris: preekstoel Lod. XVI. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal, in 1869 gemaakt door C.G.F.Witte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12028
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Waalse kerk
De Waalse kerk vanaf het Agathaplein.
De Waalse kerk vanaf het Agathaplein.
Plaats Delft
Denominatie Tot 1585 rooms-katholiek, daarna protestants, Franstalig.
Gebouwd in 1414
Gewijd aan Agatha van Sicilië
Architectuur
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Gotiek
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Waalse Kerk in de Nederlandse stad Delft was een onderdeel van het voormalige Sint-Agathaklooster, dat tegenwoordig bekendstaat als het Prinsenhof. Dit klooster verkreeg in 1414 het recht om een eigen kapel en kerkhof te bezitten. In dat jaar is waarschijnlijk de eerste kapel gebouwd.

De kapel wordt sinds 1585 gebruikt als kerk door de Waalse Hervormde Gemeente en wordt daarom ook wel als Franse kerk of Église Wallonne aangeduid.

Op 10 juni 2018 hield de geloofsgemeenschap Vrijzinnig Delft haar laatste officiële dienst in de Waalse kerk. Na die datum worden haar activiteiten voortgezet in de Lutherse kerk aan het Noordeinde.

Externe link


Monumenten in de buurt van Waalse kerk (Kapel van het St.-Agathaklooster) in Delft

Bartholomeusbrug

Oude Delft 177
Delft
Oude Delft, voor de toren der Oude Kerk. Gemetselde boogbrug met witgeschilderde balusterleuningen. Sluitsteen met jaartal 1808.

Hof van Delftbrug

Oude Delft 177
Delft
Over de Hippolytusbuurt ten Z.O. van het koor der Oude Kerk. Gemetselde boogbrug (XVIII!) met balusterleuningen en z.g. "Mosseltrap" aan de ..

Sint Agathaklooster - Prinsenhof

Oude Delft 173
Delft
St. Agathaklooster (Prinsenhof). Tegenover de Oude Kerk aan de Oude Delft gelegen complex van kloostergebouwen, gesticht ca. 1400 voor de Te..

Het Wapen van Savoyen

Oude Delft 169
Delft
Huis van Savoy. Monumentaal woonhuis, in oorsprong XVI, met voorgedeelte uit XVIIa. Hoge trapgevel met geprofileerde waterlijsten, natuurste..

Pand onder dwars schilddak en met gepleisterde lijstgevel van drie vensterassen

Oude Delft 161
Delft
Pand onder dwars schilddak en met gepleisterde lijstgevel van drie vensterassen (XIXb). Geprofileerde, houten vensteromlijstingen.

Kaart & Routeplanner