Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Wapen van Savoyen in Delft

Woonhuis

Oude Delft 169
2611HB Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 16e eeuw (oorsprong) ca. 1960 (rest.)


Beschrijving van Het Wapen van Savoyen

Huis van Savoy. Monumentaal woonhuis, in oorsprong XVI, met voorgedeelte uit XVIIa. Hoge trapgevel met geprofileerde waterlijsten, natuurstenen banden, hoekblokken en geblokte ontlastingsbogen. In de tweede verdieping en de zolderverdiepingen houten kruiskozijnen met luiken. Hijsbalk. Links recht afgedekte travee met opzij puntgevel, waarachter in de hoek met het langwerpige achterhuis, achthoekige traptoren met spitsje. Het pand is omstreeks 1960 gerestaureerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12027
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Wapen van Savoyen
De gevel aan de Oude Delft
De gevel aan de Oude Delft
Locatie Oude Delft 169, Delft
Coördinaten 52° 1′ NB, 4° 21′ OL
Oorspr. functie Woonhuis
Huidig gebruik Gemeentearchief
Bouw gereed 1565
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 12027
Detailkaart
Het Wapen van Savoyen
Het Wapen van Savoyen
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Wapen van Savoyen is een gebouw in Delft aan de Oude Delft. Het is een groot monumentaal woonhuis met trapgevel uit 1565.

Geschiedenis

Op 28 november 1654 kocht Jan Peris Buzijn het kavel en begon de nieuwbouw. Jan Peris Buzijn was houder van banken van lening in Delft en Rotterdam. Zijn achternaam werd ook wel gespeld als Buzin, wat de suggestie opwerpt dat hij wellicht afkomstig was uit Frankrijk. Dit zou de naam van het pand verklaren. De erfgenamen van Buzijn verkochten het huis aan Dirck Brasser, thesaurier van Delft. In 1632 ging het pand over aan de familie Boogaert. De kleinzoon van de eerste eigenaar, Nicolaas Boogaert, liet de nu nog aanwezige erker boven de voordeur construeren. Na zijn dood werd het huis verkocht aan Christiaan van Kretschmar, heer van Noord-Scharwoude, en in 1789 aan Gerrit Burgerhout. Het was toen beschadigd als gevolg van plunderingen door de Haagse Oranjegezinden op 1 september 1787.

De weduwe van Burgerhout verkocht het huis in 1798 aan de gemeente Delft. Het gebouw werd van 1787 tot 1807 gebruikt als artilleriekazerne. Vervolgens was er negen jaar lang de Latijnse school en de stadsbibliotheek in gevestigd. Daarna kwam er een compagnie geweermakers in en in 1856 kreeg het Burgerlijk Armbestuur het in gebruik.

In de jaren 1955-1957 werd het pand gerestaureerd en verrees er een nieuw archiefdepotgebouw achter het monument. In het monument werden werk- en publieksruimten van het Gemeentearchief ingericht. Het archief verliet het pand in juli-augustus 2017.[1]Monumenten in de buurt van Het Wapen van Savoyen in Delft

Sint Agathaklooster - Prinsenhof

Oude Delft 173
Delft
St. Agathaklooster (Prinsenhof). Tegenover de Oude Kerk aan de Oude Delft gelegen complex van kloostergebouwen, gesticht ca. 1400 voor de Te..

Breed pand onder dwars zadeldak, parterre, verdieping en lage bovenverdieping

Oude Delft 140
Delft
Breed pand onder dwars zadeldak, parterre, verdieping en lage bovenverdieping; vijf vensterassen. De gepleisterde lijstgevel heeft een XIX A..

Pand onder schilddak en met eenvoudige lijstgevel

Oude Delft 138
Delft
Pand onder schilddak en met eenvoudige lijstgevel (ca. 1800). Geprofileerde puibalk, waaronder vrij goede pui.

Twee panden, elk van parterre en twee verdiepingen; samengetrokken achter een lijstgevel en onder een dwars schilddak tot een huis van vijf vensterass ..

Oude Delft 136
Delft
Twee panden (XVIII?), elk van parterre en twee verdiepingen; samengetrokken ca. 1800 achter een lijstgevel en onder een dwars schilddak tot ..

Monumentaal hoekpand Heilige Geestkerkhof. Breedte vier en diepte twee vensterassen, parterre en twee verdiepingen. Omlopend schilddak, waarin dakkape ..

Oude Delft 142
Delft
Monumentaal hoekpand Heilige Geestkerkhof. Breedte vier en diepte twee vensterassen, parterre en twee verdiepingen. Omlopend schilddak, waar..

Kaart & Routeplanner


Foto's (22)

Alle 22 foto's weergeven