Gemeenlandshuis in Delft

Oude Delft 167

Beschrijving van Gemeenlandshuis

Oudtijds woonhuis voor de familie de Huyter, sinds 1645 zetel van het Hoogheemraadschap van Delfland. Zeldzaam weelderig specimen van laat-gotische woonhuisarchitectuur, omstreeks 1530. Langwerpig hoofdgedeelte met zadeldak tussen gezwenkte bakstenen topgevels, bekroond door gemetselde schoorstenen. De met natuursteen beklede voorgevel, afgesloten door een opengewerkte balustrade, heeft iets rechts van de as een hoger opgetrokken trapgevel. Rijke detaillering met natuurstenen kruiskozijnen, getraceerde korfbogen, geprofileerde waterlijsten en boogfriezen. Rechts van de trapgevel een natuurstenen poortje met ezelsrug, geflankeerd door pinakels. Hierboven een rij oorspronkelijk gebeeldhouwde wapenschilden (1652). Achter dit hoofdgebouw een traptoren, baksteen en natuursteen, met achtzijdige, boven met traceringen versierde kop, gekroond door ui-vormige spits met meerman als windvaan. Inwendig belangrijke interieurs (XVII en XVIII) en laat-gotische sleutelstukken; versierd met narrenbellen. Restauraties 1888-'91 en 1931-'33. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)