Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gemeenlandshuis in Delft

Woonhuis

Oude Delft 167
2611HB Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1530 1888-1891 (rest.) 1931-1933 (rest.)


Beschrijving van Gemeenlandshuis

Oudtijds woonhuis voor de familie de Huyter, sinds 1645 zetel van het Hoogheemraadschap van Delfland. Zeldzaam weelderig specimen van laat-gotische woonhuisarchitectuur, omstreeks 1530. Langwerpig hoofdgedeelte met zadeldak tussen gezwenkte bakstenen topgevels, bekroond door gemetselde schoorstenen. De met natuursteen beklede voorgevel, afgesloten door een opengewerkte balustrade, heeft iets rechts van de as een hoger opgetrokken trapgevel. Rijke detaillering met natuurstenen kruiskozijnen, getraceerde korfbogen, geprofileerde waterlijsten en boogfriezen. Rechts van de trapgevel een natuurstenen poortje met ezelsrug, geflankeerd door pinakels. Hierboven een rij oorspronkelijk gebeeldhouwde wapenschilden (1652). Achter dit hoofdgebouw een traptoren, baksteen en natuursteen, met achtzijdige, boven met traceringen versierde kop, gekroond door ui-vormige spits met meerman als windvaan. Inwendig belangrijke interieurs (XVII en XVIII) en laat-gotische sleutelstukken; versierd met narrenbellen. Restauraties 1888-'91 en 1931-'33. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12026
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Gemeenlandshuis
Gevel aan de Oude Delft
Gevel aan de Oude Delft
Locatie Oude Delft 167, Delft
Oorspr. functie Woonhuis
Huidig gebruik Kantoor (sinds 1645)
Start bouw 1505
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 12026
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Gemeenlandshuis in Delft, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, is het hoofdkantoor van het Hoogheemraadschap van Delfland. Het laat-gotische huis aan de Oude Delft 167 werd gebouwd in 1505. De eerste eigenaar was Jan de Huyter, die schout van Delft was en baljuw van Delfland. Later was het gebouw van Philips, graaf van Hohenlohe die getrouwd was met Maria van Nassau, een dochter van Willem van Oranje. Sinds 1645 is het Hoogheemraadschap van Delfland er gevestigd.

In het gebouw bevindt zich een uitgebreide collectie oude kaarten van Delfland. De zandstenen voorgevel is uitgebreid versierd met wapens. De voorgevel overleefde de stadsbrand van 1536. De hoofdingang van het Hoogheemraadschap bevindt zich tegenwoordig aan de Phoenixstraat. Aan deze zijde zijn later nieuwe gebouwen aangebouwd.

FotogalerijMonumenten in de buurt van Gemeenlandshuis in Delft

Pand onder dwars schilddak en met gepleisterde lijstgevel van drie vensterassen

Oude Delft 161
Delft
Pand onder dwars schilddak en met gepleisterde lijstgevel van drie vensterassen (XIXb). Geprofileerde, houten vensteromlijstingen.

Pand met lijstgevel en dwars zadeldak

Oude Delft 163
Delft
Pand met lijstgevel (XVIII) en dwars zadeldak. Geprofileerde vensterdorpels. Stoep met stoeppalen.

Pand onder dwars schilddak en met vier assen brede lijstgevel

Oude Delft 165
Delft
Pand onder dwars schilddak en met vier assen brede lijstgevel (XVIII). Deur met pilasteromlijsting, consoles en hoofdgestel met gesneden fri..

Waalse kerk (Kapel van het St.-Agathaklooster)

Oude Delft 177
Delft
Waalse Kerk. De kloosterkerk, gebouwd ca. 1470 als dubbelkapel heeft een vijfzijdige koorsluiting en een slanke dakruiter. Inwendig in het w..

Bartholomeusbrug

Oude Delft 177
Delft
Oude Delft, voor de toren der Oude Kerk. Gemetselde boogbrug met witgeschilderde balusterleuningen. Sluitsteen met jaartal 1808.

Kaart & Routeplanner