Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Monumentaal patriciershuis in Delft

Gebouw

Oude Delft 95
2611BD Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: tweede kwart 18e eeuw


Beschrijving van Monumentaal patriciershuis

Monumentaal patriciershuis op de hoek van de Smitssteeg (XVIIIb). Lijstgevel van vijf vensterassen met smalle, ver naar voren springende zijrisalieten. Middenas met geblokte deurpilasters en omlijsting bovenvensters, consoles de kroonlijst alles Lod. XIV. De verdiepingsvensters in de risalieten hebben lambrequins en hoofdgestellen. Dwars schilddak met hoekschoorstenen Stoep met hek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11999
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oude Delft 95
RM11999 Delft - Oude Delft 95.jpg
Locatie Delft
Oorspr. functie Woonhuis
Huidig gebruik UNESCO-IHE
Bouw gereed 1720
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 11999
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

De Oude Delft 95 is een monumentaal pand uit de 18e eeuw aan de Oude Delft in de stad Delft, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

Het rijksmonument heeft twee ver naar voren springende hoekrisalieten of gevelvleugels. Het pand heeft de afgelopen eeuwen diverse functies gehad: overheidskantoor, weeshuis, militaire academie, hoofdgebouw van de hogeschool en tegenwoordig als onderdeel van UNESCO-IHE. Het pand maakt deel uit van een samenstel van diverse met elkaar verbonden gebouwen; het hoofdgebouw van het IHE ligt aan de achterzijde van dit gebouw aan de Westvest 7.

Geschiedenis

De bouwer en eerste eigenaar Willem Hooft stamde uit een Amsterdams regentengeslacht. In 1717 kocht hij de brouwerij 'de Cimbel' die op deze plek stond, en verving de oude gebouwen door het grootste patriciërshuis in Delft. In 1720 was het gebouw in Lodewijk XIV-stijl klaar.

In 1799 werd het door de Bataafse republiek gebruikt als zetel van het Departement van de Delf, daarna enige jaren door de Fundatie van Renswoude.

Van 1814 tot 1828 was in het gebouw de Artillerie- en Genieschool gevestigd. Het was toen in bezit van het toenmalig ministerie van Oorlog.

Het gebouw was vervolgens van 1842 tot 1952 het hoofdgebouw van de Koninklijke Akademie en haar opvolgers de Polytechnische School te Delft en de Technische Hogeschool Delft.

Vanaf 1960 is het in gebruik door de IHE (International Institute for Infrastructural, Hydraulic and Environmental Engineering), waarvoor in 1990-1992 nieuwbouw werd toegevoegd met entree aan de Westvest. Het pand aan de Oude Delft werd toen ook gerestaureerd, waarbij in de stijlkamers passende behangsels werden aangebracht. Er zijn oude schilderijen tentoongesteld.

NAP

In de gevel is een merkteken gemetseld, het hoofdmerk van het NAP, aangebracht ten tijde van de Eerste Nauwkeurigheidswaterpassing, uitgevoerd van 1875 tot 1885 met als doel de vastlegging van het NAP.


Monumenten in de buurt van Monumentaal patriciershuis in Delft

Pand met lagere bovenverdieping en dwars schilddak

Oude Delft 93
Delft
Pand met lagere bovenverdieping en dwars schilddak. Gave lijstgevel (XIXa) met deuromlijsting van pilasters en hoofdgestel. Vensters met gep..

Hoekpand Smitssteeg, met schilddak en lijstgevel. In de verdieping schuiframen. Stoeppalen

Oude Delft 97
Delft
Hoekpand Smitssteeg. Huisje (XIXa) met schilddak en lijstgevel. In de verdieping schuiframen. Pui XIXB. Stoeppalen.

Pand van parterre en twee verdiepingen onder dwars zadeldak tussen puntgevels

Oude Delft 99
Delft
PAND van parterre en twee verdiepingen onder dwars zadeldak tussen puntgevels (XVIII). Lijst met Lod. XIV-consoles. Geprofileerde vensterdor..

Pand onder dwars zadeldak met gepleisterde lijstgevel

Oude Delft 101
Delft
Pand onder dwars zadeldak met gepleisterde lijstgevel (XIXA). Geprofileerde houten vensteromlijstingen.

Pand onder dwars schilddak, drie vensterassen, parterre en twee verdiepingen. Eenvoudige lijstgevel met fraaie deuromlijsting en kalf, gesneden in Emp ..

Oude Delft 56
Delft
Pand onder dwars schilddak, drie vensterassen, parterre en twee verdiepingen. Eenvoudige lijstgevel (XIXa) met fraaie deuromlijsting en kalf..

Kaart & Routeplanner


Foto's (29)

Alle 29 foto's weergeven