Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zeer langgerekt gebouw van parterre en verdieping evenwijdig aan de gracht, waarachter oudere panden. Lijstgevel ter breedte 21 vensterassen met pleisterdecoratie, waarin gebosseerde pilasters. in Delft

Gebouw

Oude Delft 89
2611BD Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: midden 19e eeuw 1850 midden 19e eeuw


Beschrijving van Zeer langgerekt gebouw van parterre en verdieping evenwijdig aan de gracht, waarachter oudere panden. Lijstgevel ter breedte 21 vensterassen met pleisterdecoratie, waarin gebosseerde pilasters.

Zeer langgerekt gebouw van parterre en verdieping evenwijdig aan de gracht (midden XIX), waarachter oudere panden. Lijstgevel ter breedte van 21 vensterassen met pleisterdecoratie, waarin gebosseerde pilasters. Kroonlijst, boven de pilasters verkropt. Twee ingangen met getoogde deuromlijstingen en bovenlichten. Schuiframen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11997
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Het bosseren (bossering, bossage, gebosseerd) is het bewerken van stenen op zodanige manier dat de zichtbare kant van de steen in een muur ruw behakt wordt. Door bossering krijgt een gevel of zuil een fors, rustiek uiterlijk.

Van oorsprong komt het bosseren van natuursteen van de Romeinen en later komt dit ook voor in romaanse en renaissancistische gebouwen, daar ook wel Rustica genoemd. Aanvankelijk zijn het bosseringen in natuursteen, later werd dit ook in pleisterwerk toegepast. Bosseringen worden vooral toegepast in de plint, op de hoeken en soms ook als band.

Een afgeleide van het ruwe behakken zijn bosseringen met bepaalde motieven en patronen, waarbij de willekeur aan behakkingen ontbreekt.Monumenten in de buurt van Zeer langgerekt gebouw van parterre en verdieping evenwijdig aan de gracht, waarachter oudere panden. Lijstgevel ter breedte 21 vensterassen met pleisterdecoratie, waarin gebosseerde pilasters. in Delft

Pand met lijstgevel met in de kroonlijst triglyphen en metopen

Oude Delft 83
Delft
Pand (XIXa) met lijstgevel met in de kroonlijst triglyphen en metopen.

Pand met eenvoudige lijstgevel ter breedte van vier vensterassen

Oude Delft 81
Delft
Pand met eenvoudige lijstgevel ter breedte van vier vensterassen (XIXa). Deuromlijsting met bovenlicht en hoofdgestel; roedenverdeling uit d..

Pand met lijstgevel, in de kroonlijst triglyphen en metopen

Oude Delft 81A
Delft
Pand (XIXa) met lijstgevel met in de kroonlijst triglyphen en metopen.

Pand met eenvoudige, gepleisterde lijstgevel

Oude Delft 79
Delft
Pand met eenvoudige, gepleisterde lijstgevel XIXA.

. Monumentaal pand van parterre en verdieping; latere lijst met vensters tussen de consoles. Breedte van zeven vensterassen. Hoog schilddak

Oude Delft 38
Delft
Hoekpand Nickersteeg. Monumentaal pand van parterre en verdieping; latere lijst (XIXA) met vensters tussen de consoles. Breedte van zeven ve..

Kaart & Routeplanner