Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Portugal in Delft

Woonhuis

Oude Delft 75
2611BC Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1800


Beschrijving van Portugal

Pand met brede lijstgevel, ca. 1800, ter breedte van zes vensterassen. Lage bovenverdieping. Authentieke gesneden deur met in de omlijsting palmetconsoles en daarboven erker op consoles, Lod. XVI-empire. Ramen met gesneden middenstijlen. Stoep met stoeppalen en smeedijzeren Empire-hekken. De tuin achter het huis wordt aan weerszijden afgesloten door vroeg-18e-eeuwse bakstenen tuinmuren met een kleurrijk bruin-rood patina. De afstand gemeten vanaf de achtergevel van het huis tot het eind van de tuinmuren bedraagt ruim 34 1/2 meter. Aan de zijde van de Poppesteeg bevindt zich een naar de tuin toe licht overhellende muur met gepleisterde plint met een hoogte van ruim vier meter. De muur heeft een lengte van acht travee├źn, gescheiden door brede steunberen en wordt afgedekt door natuurstenen dekplaten. De muur op de scheiding met Oude Delft 73 is verlaagd en deels gepleisterd. De muur heeft een hoogte van ca. 2 1/2 meter en wordt afgedekt door een bakstenen rollaag. N.B. In 1996 is een gedeelte van deze muur afgebroken in verband met nieuwbouw aan de Westvest. De monumentale vroeg 18e-eeuwse tuinmuren zijn van belang vanwege de ouderdom en materiaalgebruik en zijn historisch-functioneel onderdeel van het huis Portugaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11992
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Portugal in Delft

Herenhuis met bijbehorende stoeppalen

Oude Delft 77
Delft
Inleiding Omstreeks 1900 in opdracht van gemeenteraadslid J.C. Kleijn als WOONHUIS gebouwd pand van het type herenhuis, met bijbehorende ST..

De Witte Roos

Oude Delft 73
Delft
WOONHUIS bestaande uit voor- en achterhuis. Pand met gave, drie vensterassen brede Lodewijk XIV- lijstgevel. Omlijsting van deur, bovenlicht..

Pand met eenvoudige, gepleisterde lijstgevel

Oude Delft 79
Delft
Pand met eenvoudige, gepleisterde lijstgevel XIXA.

Pand met eenvoudige lijstgevel ter breedte van vier vensterassen

Oude Delft 81
Delft
Pand met eenvoudige lijstgevel ter breedte van vier vensterassen (XIXa). Deuromlijsting met bovenlicht en hoofdgestel; roedenverdeling uit d..

Pand met lijstgevel, in de kroonlijst triglyphen en metopen

Oude Delft 81A
Delft
Pand (XIXa) met lijstgevel met in de kroonlijst triglyphen en metopen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (23)

Alle 23 foto's weergeven