Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Witte Roos in Delft

Woonhuis

Oude Delft 73
2611BC Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 16e eeuw en later


Beschrijving van De Witte Roos

WOONHUIS bestaande uit voor- en achterhuis. Pand met gave, drie vensterassen brede Lodewijk XIV- lijstgevel. Omlijsting van deur, bovenlicht en bovenvenster eveneens Lodewijk XIV. Deurkalf in dezelfde stijl bij restauratie in 1992 aangebracht. Gesneden consoles onder de kroonlijst zowel boven de muurdammen als boven de vensters. Hardstenen plint met voluutvormige versieringen. Getoogde vensteromlijstingen; roede-indeling daterend van restauratie in 1992. Zijmuren en samengestelde balklagen daterend van herbouw niet lang na de stadsbrand van 1536, natuurstenen consoles in de voorkamer afgehakt. Restanten van een beschilderd 17e-eeuws plankenplafond op de eerste verdieping boven de gang. Verder voorname 18e-eeuwse uitrusting met rijke stucgang in volle lengte langs voor- en achterhuis met witmarmeren vloer (Lodewijk XIV). In de voorkamer gesneden houten Rococo plafondversieringen en boezemdecoratie in Empire-stijl. Achtergevel met nog gedeeltelijk 16e-eeuws metselwerk, waarin hardstenen tweelicht van de kelder, op de verdiepingen ramen in 19e-eeuwse vormen, de kruiskozijnen in de top, daterend van de restauratie in 1992, zijn kopie├źn van een zoldervenster. Achterhuis ook in de kern 16e-eeuws met latere houten en bespannen invullingen om en tussen de moerbinten. Het gehele huis gerestaureerd in 1992. Woonhuis van architectuurhistorisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11991
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Witte Roos in Delft

Pand met strakke lijstgevel ter breedte van vijf vensterassen ca

Oude Delft 71
Delft
Pand met strakke lijstgevel ter breedte van vijf vensterassen ca. 1800. Vensters met geprofileerde dorpels en geprofileerde houten omlijstin..

Portugal

Oude Delft 75
Delft
Pand met brede lijstgevel, ca. 1800, ter breedte van zes vensterassen. Lage bovenverdieping. Authentieke gesneden deur met in de omlijsting ..

Herenhuis in een Eclectische overgangsstijl met invloeden van de in de bouwtijd in de mode gerakende Art Nouveau

Oude Delft 22
Delft
Inleiding In 1899 naar een ontwerp van de architect G. Versteeg gebouwd WOONHUIS van het type herenhuis. Het huis staat op de plaats waar v..

Herenhuis met bijbehorende stoeppalen

Oude Delft 77
Delft
Inleiding Omstreeks 1900 in opdracht van gemeenteraadslid J.C. Kleijn als WOONHUIS gebouwd pand van het type herenhuis, met bijbehorende ST..

Pand met gevel, van lage bovenverdieping en rechte lijst voorzien. Deuromlijsting met verdiepte pilasters en gesneden Lod. XIV- consoles. Stoep met ha ..

Oude Delft 24
Delft
Pand (XVIII) met gevel, in XIXA van lage bovenverdieping en rechte lijst voorzien. Deuromlijsting met verdiepte pilasters en gesneden Lod. X..

Kaart & Routeplanner