Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Legermuseum in Delft

Militair Object

Korte Geer 1 A
2611CA Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 1601 (zuidelijk deel) 1691-1692 (noordelijk deel)


Beschrijving van Legermuseum

V.m. Ammunitiemagazijn van Holland en Oude Zijdsarsenaal. Complex van gebouwen tussen Oude Delft en Geer, waarvan het zuidelijke deel uit 1601 dateert, doch later gepleisterd en verminkt werd met uitzondering van twee poortjes aan de Oude Delft met gebeeldhouwde sluitstenen en de gevels van de binnenplaats, die verlevendigd worden door natuurstenen banden en een getoogde natuurstenen poort en kruiskozijnen hebben. Noordelijk hiervan een sober gedeelte uit 1691-'92, het o.z. arsenaal, met bakstenen gevels op natuurstenen sokkel en eenvoudige houten kroonlijst. Rijk gebeeldhouwde gevelsteen met reliëf van Mars, omgeven door oorlogstrofeeen, omringd door wapenschilden. Hierbij aansluitend een gepleisterd gebouw (XVIII) met omlopend schilddak. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11971
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het gebouw in Delft 1959 - 2013

Het Legermuseum was een museum gericht op de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht, met name de landstrijdkrachten. Het was van 1986 tot januari 2013 gevestigd aan de Korte Geer te Delft, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. In 2013 is het museum samengevoegd met het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg, provincie Utrecht, en daar is ook de hele collectie naartoe verhuisd.

Collectie

De oorsprong van de collectie is de grote privéverzameling van generaal F.A. Hoefer (1850-1938). Hij kocht Kasteel Doorwerth bij Arnhem om daar de collectie onder te brengen en voor het publiek toegankelijk te maken. Op 5 augustus 1913 opende prins Hendrik het museum en noemde dit het 'Nederlandsch Artillerie Museum'. Het museum werd door de minister van Oorlog ondergebracht in de Stichting Het Nederlandsch Legermuseum, waarvan Hoefer tot zijn dood voorzitter bleef. In 1973 kreeg de Stichting het predicaat Koninklijk.

Locatie

Leiden

Legermuseum in Leiden, 1949-1986
Gevelsteen (zijde Oude Delft)

In 1940 nam het Ministerie van Defensie de huur van het Pesthuis in Leiden over van het Ministerie van Justitie. Kort na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd besloten om de collectie van het Legermuseum van Kasteel Doorwerth daarheen te verhuizen. De Tweede Wereldoorlog vertraagde de noodzakelijke restauratie. Het nieuwe museum werd in 1949 geopend, onder de naam Nederlandse Leger- en wapenmuseum "Generaal Hoefer"; de officiële opening was zelfs pas in 1956.

Delft

In 1959 kreeg de Stichting ook de beschikking over het Armamentarium in Delft. Het was een voormalig artilleriemagazijn van de Staten van Holland en West-Friesland. Het oudste deel dateert uit de periode 1601-1602. Er zijn uitbreidingen toegevoegd in 1660 en rond 1692. In 1802, nadat de Vereenigde Oostindische Compagnie failliet gegaan was, werd een VOC-pakhuis bij het Armamentarium gevoegd. In 1959 is er een grote voorraad munitie en geschut uit de Tweede Wereldoorlog verworven, die in eerste instantie gebruikt werd als studiemateriaal.

De collectie werd aan de Stichting overgedragen, die daarmee twee locaties had, in Leiden en in Delft. Er werd besloten het Armamentarium in Delft te restaureren en renoveren, hetgeen acht jaar duurde, en daar de gehele collectie onder te brengen. In 1986 verrichtte de minister van Defensie in aanwezigheid van prins Bernhard alvast de opening van de historische expositie in het drie verdiepingen tellende gebouw uit 1692, en in 1989 opende koningin Beatrix het hele museum. Het gebouwencomplex was in gebruik als Koninklijk Militair Historisch Museum.

Het instituut wilde de bezoeker onder andere een grondige impressie bieden van de Nederlandse krijgsgeschiedenis. Het Legermuseum trok jaarlijks ongeveer 61.000 bezoekers.[1] Na het vertrek van het museum van deze locatie, in 2013, werd nagedacht over een nieuwe invulling van het Armamentarium door onder andere de stichting STARD.[2] Vanaf 2014 is een deel van het gebouw tijdelijk in gebruik door de TU Delft. In juli 2015 werd het Armamentarium van Rijksgebouwendienst verkocht aan ArsenaalDelft,[3] een ontwikkelcombinatie van investeerder Driestar b.v.[4] en projectontwikkelaar cepezedprojects b.v.[5] ArsenaalDelft wil het monumentale voormalige legermuseum in de komende jaren herontwikkelen tot een hotel en restaurant.

Soesterberg

Het Legermuseum, in 2013 vertrokken uit Delft, is samengevoegd met het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg. Het nieuwe museum, gelegen op de voormalige vliegbasis Soesterberg is in 2014 geopend als het Nationaal Militair Museum. Bij het nieuwe museum is een groot buitenterrein voor exposities en evenementen.

Externe link


Monumenten in de buurt van Legermuseum in Delft

Oost-Indisch Huis

Oude Delft 39
Delft
V.m. Oost-Indisch Huis (afd. Bouwkunde der T.H.). Aan de Oude Delft gelegen complex, bestaande uit een langwerpig gebouw (1631), oorspronkel..

Pand met eenvoudige lijstgevel met bewerkte lijst

Oude Delft 37
Delft
Pand met eenvoudige lijstgevel (XVIII) met bewerkte lijst. Ingang met stoep met balusterhekken. Vensters met geprofileerde dorpels en Empire..

Pand met eenvoudige lijstgevel

Oude Delft 35
Delft
Pand met eenvoudige lijstgevel (XVIII). Ingang met stoep met balusterhek. De oorspronkelijke deur heeft nog de oude omlijsting met geblokte ..

Pand met gepleisterde lijstgevel

Oude Delft 33
Delft
Pand met gepleisterde lijstgevel. Geprofileerde vensteromlijstingen (XIXc).

Pand met gepleisterde lijstgevel

Oude Delft 31
Delft
Pand met gepleisterde lijstgevel. Geprofileerde vensteromlijstingen (XIXc).

Kaart & Routeplanner