Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met ingezwenkte gevel onder afgewolfd zadeldak, achter aansluitend tegen een puntgevel in Delft

Woonhuis

Oosteinde 175
2611VD Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Pand met ingezwenkte gevel onder afgewolfd zadeldak, achter aansluitend tegen een puntgevel

Pand met ingezwenkte gevel (XVII) onder afgewolfd zadeldak, achter aansluitend tegen een puntgevel. Kruiskozijnen; verdiepingsramen met luiken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11963
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oosteinde 175
Kerkgebouw Gereformeerde Gemeente
Kerkgebouw Gereformeerde Gemeente
Plaats Delft
Gebouwd in 17e eeuw
Restauratie(s) 1911
Monumentnummer  11963, 11964
Architectuur
Bouwmateriaal baksteen
Interieur
Zitplaatsen ca. 100
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het pand Oosteinde 175 is een eenvoudige kerk in de stad Delft, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Oorspronkelijk was het pand in de tweede helft van de 17e eeuw gebouwd als woonhuis. Het huis maakte voorheen deel uit van de aardewerkfabriek De Porceleyne Fles. Het kerkgebouw is een rijksmonument, waarin momenteel een gemeente samenkomt uit het kerkverband der Gereformeerde Gemeenten.

Interieur

De kerkzaal is bekleed met crème en grijswit geglazuurde tegels. Bij de jugendstil-decoraties is tevens gebruikgemaakt van goud, blauw en groen glazuur.

Exterieur

De gevel is vrijwel symmetrisch, op de hoeken zijn pilasters met jugendstilkapitelen. Naast het pand is een poortje, met daarboven het opschrift; Gereformeerde Gemeente. Verder is het woord 'Delft' te lezen op een uitspringend cirkelsegment. Ter weerszijden van de ingang boven een uitspringende plint een schijnnis, bestaande uit een zware latei, die gedragen wordt door dunne kolommetjes en waarop tussen twee cirkelsegmenten een vrouwenhoofd in reliëf te zien is. Boven de schijnnissen is een gedeeld venster met zogenaamde Moorse raampjes aanwezig. Hierboven is een brede lijst met 3 wapenschilden, waartussen zogenaamde fruitguirlandes en sint-jakobsschelpen. De gootlijst is bij de hoekpilasters en in het midden verhoogd; in de nis onder de verhoging is het jaartal 1911 te lezen. In dat jaar is het pand ingrijpend vernieuwd. In 1949 is het pand omgevormd tot kerk.

Kerkelijke gemeente

Het poortje geeft toegang tot het pand

De geschiedenis van de kerkelijke gemeente gaat terug tot de jaren 20 van de 20e eeuw. Dan worden er verschillende pogingen ondernomen om op geregelde tijden weekdiensten te houden. Hoewel men een en andermaal bijeenkomt, lijden deze pogingen schipbreuk. In 1948 wordt de zaak opnieuw opgepakt en ontstaat er een kleine kerkelijke gemeente, bestaande uit 11 mannen, 15 vrouwen en 24 doopleden. Hieronder zijn ook onder meer studenten aan de Technische Universiteit. In 1949 valt het besluit om het pand Oosteinde 175 aan te kopen en dit tot kerk te verbouwen. Dit pand was tot 1928 in bezit geweest van de bekende Delftse aardewerkfabriek ”De Porceleyne Fles”. In de loop der jaren werden verschillende verbouwingen uitgevoerd en is het interieur vernieuwd. Omdat het pand onder de Monumentenwet valt, had Monumentenzorg daarbij een duidelijke vinger in de pap. In het verleden is de gemeente in materieel opzicht meermalen door bekenden en onbekenden geholpen. Zo zorgde ouderling A. Vlasblom er in 1967 voor dat de met leer beklede stoelen van de commissaris van de Koningin en de gedeputeerden van Zuid-Holland in het bezit kwamen van de kerkelijke gemeente. En bij de laatste verbouwing, in 1994, ontving men van een particulier uit Den Haag een pijporgel. De in De Saambinder van 19 februari 1948 geuite wens, dat ‘het stekje onder de zegen des Heeren uitgroeie tot een boom’ is, in uitwendige zin althans, niet in vervulling gegaan. Tussen 1960 en 2005 schommelde het ledental tussen de 90 en 109.

Zie ook

Externe linkMonumenten in de buurt van Pand met ingezwenkte gevel onder afgewolfd zadeldak, achter aansluitend tegen een puntgevel in Delft

Kerkzaaltje (voorheen deel uitmakend van de aardewerkfabriek de Porceleyne Fles) vanwege de voorgevel bekleed met creme en grijswit geglazuurde tegels

Oosteinde 175
Delft
Kerkzaaltje (voorheen deel uitmakend van de aardewerkfabriek de Perceleyne Fles) vanwege de voorgevel bekleed met creme en grijswit geglazuu..

Dwarshuis van parterre en verdieping met hoog schilddak

Oosteinde 171
Delft
Dwarshuis van parterre en verdieping met hoog schilddak. Boven de verdiepingsvensters geblokte strekken (XVII?). Goede onderpui (XIXc). Moer..

Breed pand van vier vensterassen

Oosteinde 210
Delft
Breed PAND van vier vensterassen; parterre, verdieping en zolderverdieping. Gepleisterde lijstgevel (XVIIIB) met in de zoldervensters twinti..

Oorspronkelijk woonhuis met fragmenten van uit gekraagde arkeltorentje op de voorgevel. Zeer verminkt en met een dwars schilddak afgedekt

Oosteinde 173A
Delft
Oorspronkelijk woonhuis (XV ?) met fragmenten van uit gekraagde arkeltorentje op de voorgevel. Zeer verminkt en met een dwars schilddak afge..

Gerend pand met gepleisterde tuitgevel en hoog zadeldak op de hoek van de Molslaan. Muurankers

Oosteinde 167
Delft
Gerend pand met gepleisterde tuitgevel (XVII) en hoog zadeldak op de hoek van de Molslaan. Muurankers.

Kaart & Routeplanner