Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilige Geesthuis in Delft

Gebouw

Molslaan 104
2611RP Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 16e eeuw


Beschrijving van Heilige Geesthuis

Pakhuis (XVI) met puntgevel, waarin natuurstenen waterlijsten en een getoogde poort in natuurstenen omlijsting. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11927
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Molslaan 104
De voorgevel
De voorgevel
Locatie Molslaan 104, Delft
Oorspr. functie Pakhuis
Huidig gebruik Restaurant
Bouw gereed Circa 1500
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 11927
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het pand aan de Molslaan 104 is een van de oudste panden van Delft: het dateert uit het einde van de 15e eeuw.

In de 16e eeuw werd het Heilige Geesthuis genoemd en diende het als huisvesting van daklozen. Later was het in gebruik als stadstimmerwerf en vanaf 1579 als vondelingenhuis. Het is een van de weinige gebouwen die bij de stadsbrand van 1536 gespaard zijn gebleven. Tegenwoordig is het in gebruik als restaurant (Stadsherberg 'De Mol').

In de rijksmonumentenregistratie is het huis onder nummer 11927 omschreven onder het gezamenlijk adres Maria Gouweloospoort 5/7, Molslaan 104 als Pakhuis (XVI) met puntgevel, waarin natuurstenen waterlijsten en een getoogde poort in natuurstenen omlijsting.


Monumenten in de buurt van Heilige Geesthuis in Delft

Pand ter breedte van vijf vensterassen, met twee verdiepingen, onder dwarsgeplaatst zadeldak. Lijstgevel waarin later aangebrachte winkelpui met pilas ..

Beestenmarkt 9
Delft
18e eeuws pand ter breedte van vijf vensterassen, met twee verdiepingen, onder dwarsgeplaatst zadeldak. Lijstgevel waarin later aangebrachte..

"De Gouden Arck", pand op geknikte plattegrond. Zadeldak tussen puntgevels, waarvan de zuidelijke voluutconsoles heeft. Vensters met geblokte ontlasti ..

Burgwal 53
Delft
"De Gouden Arck". Pand XVIIa op geknikte plattegrond. Zadeldak tussen puntgevels, waarvan de zuidelijke voluutconsoles heeft. Vensters met g..

Stadsleenbank

Burgwal 45
Delft
Stadsleenbank. Gaaf bouwwerk van parterre en twee verdiepingen. Lijstgevel met oude deur in omlijsting van verdiepte pilasters met hoofdgest..

Gaaf pand onder schilddak, ter breedte van vier vensterassen, parterre met verdieping. Oorspronkelijke deur met bovenlicht in omlijsting van verdiepte ..

Burgwal 43
Delft
Gaaf pand (XVIIIB) onder schilddak, ter breedte van vier vensterassen, parterre met verdieping. Oorspronkelijke deur met bovenlicht in omlij..

Pand met eenvoudig lijstgeveltje met lage bovenverdieping

Burgwal 51
Delft
Pand met eenvoudig lijstgeveltje met lage bovenverdieping (XIXA).

Kaart & Routeplanner

Route naar Heilige Geesthuis in Delft

Foto's (3)